Közélet

Több tízmilliárdnyi kokaint sodortak partra a hullámok

A Marshall-szigeteken 649 kg kokaint találtak egy partra vetett csónakban, amelynek feketepiaci értéke 80 millió dollár is lehet.

Az óceániai Marshall-szigetek lakói egy hétköznapi, szélverte csónakot fedeztek fel a partjaikra vetve, azonban a ladik gyanúsan nehéznek bizonyult, amikor teljesen ki akarták azt húzni a szárazföldre. Ahogy a sziget lakói közelebbről is szemügyre vették a hajó belsőterét, felfedezték, hogy jelentős mennyiségű kokaint szállított a csónak – derül ki a CNN cikkéből.

A sziget lakói ezt követően értesítették is a helyi hatóságokat, akik a megközelítőleg 5,4 méteres hajótestben

összesen mintegy 649 kg kokaint találtak, amelynek feketepiaci értéke 80 millió dollár(körülbelül 23 milliárd forint) is lehet.

A jelentős mennyiségű drogot a szigetek fővárosába szállították, ahol 2 kg híján az egészet égetőben meg is semmisítették. A megőrzött pár kiló kokaint az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal(DEA) számára tették félre, hogy további vizsgálatokat folytassanak le a drog eredetét tekintve – írja a hírportál.

Fotó: GIFF JOHNSON / AFP

A csónak eredetileg egy közép- vagy dél-amerikai ország partjáról indulhatott útnak, azonban utasai ismeretlen okokból magára hagyták azt, így akár éveket is tölthetett a nyílt vízen hánykolódva a csempészáru.

Nem ez az első alkalom, hogy Óceániában kokain szállítmányt mosnak partra a hullámok, míg 2016-ban 18 kg, addig két évvel később 48 kg került a hatóságok kezére hasonló körülmények között.

Fotó: MARSHALL ISLANDS POLICE DEPARTMENT / AFP

Az üzletszerű drogkereskedelem idén már akkora problémává nőtte ki magát a szigeteken, hogy külön rendőri akciócsoportot is létrehoztak májusban a felszámolására – írja a portál.

Marshall-szigetek csempész kokain drog
Kapcsolódó cikkek