Közélet

Állatvédelmi központtal bővült az állatorvosi egyetem

Idén nyárra a központ megalkotja az állatvédelem meghatározó szereplőivel összefogásban az állatvédelmi kódexet is.

Idén januárban kezdte meg működését az Állatorvostudományi Egyetemen, az új Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ (ÁTE Állatvédelmi Központ)

– hangzott el a központot bemutató sajtótájékoztatón.

„Mérföldkőhöz érkezett az állatvédelem kutatása és oktatása az ÁTE-n, az új központ feladata, hogy tudományos hátteret biztosítson az állatvédelem elméletének és gyakorlatának, segítve mind az állatvédelemmel kapcsolatos állami döntések meghozatalát,

mind a terepen dolgozó állatorvosokat és állatvédőket„ – mondta Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Hozzátette: a jogi, pszichológiai, társadalomtudományi és az állatok jólétével foglalkozó valamennyi képviselő együtt tud gondolkodni és dolgozni központban.

Már 2017 óta kötelező tárgy az állatvédelem az elsőéves magyar, angol, német nyelvű állatorvos hallgatóknak, 2021-ben pedig újabb mérföldkőhöz érkezik az állatvédelem kutatása és oktatása. Az újonnan megalakult ÁTE Állatvédelmi Központ feladata, hogy a tudomány oldaláról támogassa a hazai állatvédelem fejlődését, illetve hozzájáruljon az állatvédelmi szemléletformáláshoz.

Az ÁTE Állatvédelmi Központhoz hasonló, egyetemhez kötődő állatvédelmi tudásbázis számos országban működik már napjainkban szerte a világon, de a régiónkban hiánypótló ez a szervezet

– mondta a rektor.

Sótonyi Péter
Fotó: VG / Kallus György

Sótonyi Péter hangsúlyozta, az állatvédelem egy komplex, tudományágakon átívelő terület, ennek megfelelően az új központ az állatvédelem multidiszciplináris kutatását és oktatását végzi, állatorvos, jogász szakemberek és egyéb területek képviselői együttműködésén alapszik. A negyedéves állatorvos hallgatók 2021-től egy új kötelező tárgyat, az Összehasonlító Állatvédelmet hallgatják magyarul és angolul az ÁTE Állatvédelmi Központ keretei között – tette hozzá. A tantárgy célja az első évben kapott állatvédelmi alapok elmélyítése és olyan szintre emelése, amely nemzetközileg is versenyképes tudást biztosít. A már végzett állatorvosok számára hamarosan megteremtik az állatvédelmi szakállatorvos-képzés feltételeit.

A központ az állatvédelem meghatározó szereplőivel összefogásban megalkot egy olyan állatvédelmi etikai nyilatkozatot, állatvédelmi kódexet, amelyhez minden olyan szervezet csatlakozhat, amely vállalja, hogy működése során betartja az ebben foglalt alapvető elveket az állatokkal való bánásmód során

– mondta Vetter Szilvia, a központ vezetője. A Kódex létrehozói 2021. nyarán írhatják majd alá a dokumentumot, de ezt követően is lehet majd csatlakozni hozzá.

Az állatvédelem területén dolgozó szakmai és civil szervezetek együttműködésének erejében rejlő lehetőséget hangsúlyozta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is. Hozzátette, a koronavírus-járvány talán soha nem látott kihívások elé állította a közösségeket és az embereket, éppen ezért örömteli, hogy a nehéz idők ellenére is fontos szakmai bázissal erősödik az állatvédelem. A miniszteri biztos rámutatott, a Nemzeti Állatvédelmi Program is nagy hangsúlyt kíván fektetni a lakossági edukációra és a felelős állattartásra történő nevelésre, amelyben fontos szerep jut majd az Állatvédelmi Központnak. Elmondta, felvette már a kapcsolatot Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkárral, mert már az óvodai, iskola környezetben fel kell hívni a gyerekek figyelmét a felelős állattartásra.

Sótonyi Péter Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE)
Kapcsolódó cikkek