Közélet

Az Altus pert vesztett Deutsch Tamás ellen

Az Altus Befektetési Zrt.-nek félmillió forintnyi sérelemdíjat kell visszafizetnie Deutsch Tamásnak.

A Kúria szerdai tárgyaláson helyt adott Deutsch Tamás alperes felülvizsgálati kérelmének és a felperes Altus Befektetési Zrt. keresetét teljes egészében elutasította, egyben a perben hozott első és a másodfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és megváltoztatta – olvasható a Fidesz közleményében.

Az Altus Befektetési Zrt. azt sérelmezte a keresetében, hogy a Deutsch Tamás által, a Fidesz EP-képviselője 2017. október 12. napján tartott sajtótájékoztatón elhangzottak nem feleltek meg a valóságnak és azok így sértik a jó hírnevét.

A sérelmezett közlés az volt, hogy

az Európai Bizottságtól kapott megrendelésből az Altus Zrt.-nek olyan bevétele lett, amiből Gyurcsány Ferenc 80 millió forintnyi pénzt adott kölcsön Czeglédy Csabának.

A Kúria a döntésében kiemelte, hogy a Deutsch Tamás által elmondottak „közérdeklődésre számottartó témában hangoztak el, kritikai álláspontként.” A fideszes politikus korábban ugyanis azt mondta, hogy

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családi cége európai uniós forrásokhoz jutott, majd kölcsönt adott Czeglédy Csabának, aki ellen a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás.

A Kúria külön hangsúlyozta, „hogy a közlés tényekből levont következtetés volt, miszerint Gyurcsány Ferenc családi érdekeltségébe tartozó cég jutatott kölcsönt Czeglédy Csabának.

Fotó: AFP

A ténybeli alapok:

  • az Altus Zrt. kapott uniós megbízást
  • Altus Kft. adott kölcsönt
  • Mindkét cég Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára tulajdonában van
  • Mindkét cég ügyvezetője Gyurcsány Ferenc házastársa, Dobrev Klára
  • Gyurcsány Ferenc maga nyilatkozta, hogy ”családi cége„ adott kölcsönt Czeglédy Csabának
  • Ismert, hogy a közlés időpontjában költségvetési csalás miatt volt folyamatban büntetőeljárás Czeglédy Csaba ellen.”
  • Tekintettel arra, hogy a Kúria Deutsch Tamás alperesnek adott igazat, így a jogerős ítélet alapján a korábban az Altus Befektetési Zrt.-nek kifizetett 500 ezer forint sérelemdíj is visszajár Deutsch Tamásnak.

    altus zrt. Deutsch Tamás
    Kapcsolódó cikkek