Közélet

Belebukott a zavargásokba a Capitolium rendőrfőnöke

A lépésre az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta a lemondást.

Lemond tisztéről a Capitolium rendőrségének főnöke, Steven Sund január 16-i hatállyal a kongresszus épületének szerdai ostroma, illetve annak sikertelen megakadályozása miatt – adta hírül pénteken az AP.

Az amerikai hírügynökség értesülése szerint Sund már megírta lemondólevelét. A lépésre Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta, hogy Sund lemondjon.

Szerdán Donald Trump elnök több száz híve erőszakkal behatolt az épületbe, és csak négy órányi művelettel – a nemzeti gárda segítségével – sikerült őket eltávolítani. Az ostrom során négyen életüket vesztették.

Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítették el a választást.

A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát

A Fehér Ház egyhangúlag elítélte a Capitolium ostromát, a törvénysértőket pedig felelősségre kell vonni – közölte csütörtökön Kayleigh McEnany, Donald Trump amerikai elnök szóvivője.

A lehető leghatározottabban elítéljük (a történteket), mi, az elnök és adminisztrációja. Elfogadhatatlan, ami történt, és a törvény megszegőit a törvény teljes erejével felelősségre kell vonni. Akik a Fehérházban dolgoznak, azon munkálkodnak, hogy biztosítsák a hatalom zökkenőmentes átadását. Most annak van az ideje, hogy Amerika ismét eggyé váljon

– mondta a szóvivő a sajtótájékoztatón.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy az eseményen nem volt lehetőség kérdéseket feltenni.

A Pentagon három nappal az ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon három nappal a szerdai ostrom előtt segítséget ajánlott fel a Capitolium őrségének, ám az elhárította – adta hírül az AP amerikai hírügynökség egy védelmi tisztségviselőre és két további, az ügyet jól ismerő forrásra hivatkozva.

A Pentagon konkrétan azt kérdezte a Capitolium rendőrségétől, hogy szüksége van-e a nemzeti gárda támogatására, a válasz azonban nemleges volt.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja betört a Capitoliumba.
Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP

A kongresszusi épületet és a képviselőket, továbbá munkatársaikat védő őrség csupán tüntetésre készült fel, nem pedig zendülésre

– mondták az AP-nek forrásai.

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán hányan voltak szolgálatban a Capitolium rendőrségének 2300 embere közül. A testület tagjai igen jól képzettek tömegrendezvények biztosításában is.

Az AP megjegyzi, hogy a kongresszusi rendőrség annak ellenére utasította el a Pentagon felajánlását, hogy hetek óta voltak jelek, melyek előrevetítették, hogy január 6-án, Joe Biden leendő elnök kongresszusi szavazatainak megerősítésekor erőszakba torkolhatnak az események.

Donald Trump USA Steven Sund Capitolium zendülés
Kapcsolódó cikkek