Közélet

Megjelent a nemzetközi lerészegedési toplista

A skótok itták le magukat a leggyakrabban, míg az angolok a második helyre kerültek. A magyarok 24. helyen végeztek a nemzetközi felmérés szerint.

A skótok itták le magukat a leggyakrabban évi átlag 34 alkalommal, míg az angolok hasonlóan 34 alkalommal részegedtek le 2019-ben. A magyarok majdnem 16 alkalommal a 24. helyre kerültek. Ezzel párhuzamosan a globális felmérésben résztvevők nagyobb százaléka használt kannabiszt (64,5 százalék), mint dohányterméket (60,8 százalék) az év folyamán – mutat rá a Global Drug Survey nemzetközi kutatása.

Fotó: Pixabay

A vizsgálatokat 2019 novembere és decembere között végezték, és a világ több mint 25 országából, több mint 110 ezer fő vett részt a felmérésben. Ezek az adatok a legaktuálisabbak, amelyek a Global Drug Survey Adam Winstock brit pszichiáter vezette kutatócsoportjának a rendelkezésére állnak.

A koronavírus-járvány ideje alatti italozási szokások vizsgálata nem része az aktuális kutatásnak, a tavalyi év felmérése még zajlik.

A felmérésben résztvevők egyharmad-kétharmad arányban voltak nők és férfiak, míg több mint felük 25 év alatti, és az összes válaszadónak csupán 6 százaléka nem ivott egyáltalán 2019-ben.

Az átlagos válaszadó a 12 hónap alatt közel 21-szer volt részeg.

Fotó:

A válaszok alapján leggyakrabban a skótok (33,8 alkalom), utánuk pedig az angolok (33,7 alkalom) itták le magukat a 2019-ben, míg a harmadik helyre az ausztrálok (31,8 alkalom) kerültek.

Ezzel szemben a legkevesebb átlagos ivászatot per fő Kolumbiában (6,5 alkalom) és Argentínában (6,9 alkalom) találták, majd őket követte Portugália (9,3 alkalom) statisztikája.

Magyarország a 24. helyre került, a válaszadók átlaga szerint a magyarok 15,8 alkalommal részegedtek le egy év alatt.

A résztvevőket egyéb narkotikumok használatáról is megkérdezték, hogy képet kapjanak a különböző szerek népszerűségéről is. Ugyanakkor ezek az adatok nem vonatkoznak a fogyasztás sűrűségére.

Fotó:

A kutatás többek között arra is rámutat, hogy a válaszadók 94 százaléka élt alkohollal a vizsgált időszakban.

A második legtöbb megkérdezett által használt szer a kannabisz volt 64,5 százalékkal, míg a dohánytermékek fogyasztása a harmadik helyre került 60,5 százalékos népszerűséggel a felmérésben résztvevők körében.

Ugyanakkor jelentős volt az extasy (37,6 százalékkal), a THC mentes kannabisz és a kokain (31 százalékkal), illetve az elektromos cigaretták (29,2 százalékkal) népszerűsége is a résztvevők között a vizsgált időszakban.

dohány felmérés alkohol használat Global Drug Survey fogyasztás kannabisz drog
Kapcsolódó cikkek