Közélet

Csúcson a gyógyszerforgalom

Tizenöt éves rekordot döntött meg tavaly a hazai vényköteles gyógyszervásárlás 558,7 milliárd forintos értéke. Stagnált a dobozszám, közben csökkent a jövedelmezőség.

Tizenöt éves rekordot döntött meg tavaly a hazai vényköteles gyógyszervásárlás 558,7 milliárd forintos értéke,

amely 5,2 százalékkal haladta meg a 2019-es 531,3 milliárdot – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. Az egyik előző csúcstartó évben, 2011-ben 501,7 milliárd forintos volt e készítmények forgalma, de ez a rekord 2019-ben és tavaly is megdőlt.

2019-ben 181 millió, tavaly 185 millió doboz gyógyszer kelt el, miközben az elmúlt néhány évben szétvált a forgalom és az eladott gyógyszerek dobozszámának növekedési üteme.

Évről évre nő ugyanis a gyógyszerek termelői és beszerzési ára, de a betegek száma gyakorlatilag változatlan.

Ezt tükrözi, hogy a tavalyi forgalom az említett 5,2 százalékos mértékben bővült, de az eladott dobozok száma csupán 1,9 százalékkal. Ezt az eltérő növekedést illusztrálja az is, hogy amíg 2006-ban egy eladott doboz gyógyszerre átlagosan 2175 forint forgalom jutott, tavaly már mintegy 3020 forint.

Bár a piacgazdaságban a termékek ára szüntelenül változik, de – mint Virág Zsolt, a Hiflylabs igazgatósági elnöke rámutatott – e változások a támogatott vényköteles gyógyszerek piacán nem jelentkeznek egyértelműen. Az adatok szerint a lakosság évről évre többet költ vényköteles gyógyszerekre, ám a gyógyszerek árnövekedését az állami támogatások lekövetik.

Fotó: Somogyi Hírlap/Láng Róbert

Tavaly a vényköteles gyógyszerek árában átlagosan 67,5 százalék volt a társadalombiztosítási támogatás.

A rendkívül drága daganatellenes szerek esetében a legnagyobb mértékű a támogatás, az egészségbiztosító ezeknek csaknem a teljes költséget átvállalja.

A legkisebb a parazitaellenes készítmények támogatása, e gyógyszer-kategóriában az ár harmadát fedezi az állam.

Tavaly az összes gyógyszer egyharmadát az ország középső részében, Budapesten és Pest megyében értékesítették. A népesebb kelet-magyarországi megyék mindegyikére – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére – az országos átlagnál 5 százalékkal nagyobb forgalom jutott.

A balatoni és más, nagyvárosoktól távoli térségekben a lakosság egy része a koronavírus gócpontjai­nak elkerülése miatt a szokásosnál jóval hosszabb időt töltött a Hiflylabs szerint. A Somogy megyei gyógyszertárak 8,2, a Veszprém megyeiek 7,4 százalékkal növelték a forgalmukat az előző évhez viszonyítva.

gyógyszerfogyasztás Hiflylabs Zrt.
Kapcsolódó cikkek