Közélet

Dél-Korea rugalmasabb szankciós politikát javasol Észak-Koreával szemben

Joe Biden amerikai elnök kormánya még nem tette közzé hivatalos Észak-Korea-politikáját.

Dél-Korea rugalmasabb szankciós politikát javasol az Egyesült Államoknak Észak-Koreával szemben a kommunista állam nukleáris arzenáljának leszerelése érdekében – közölte Li In Jong dél-koreai országegyesítési miniszter szerdán szöuli sajtótájékoztatóján.

A további büntetőintézkedések elrendelésekor meg kell fontolni, hogy mit sikerült elérni az eddigi szankciókkal

- mondta a tárcavezető.

Rávilágított arra, hogy a szankciós nyomás erősítése önmagában valószínűleg nem nyújt megoldást. A szankciók adott helyzethez igazított rugalmas alkalmazása viszont elősegítheti a tárgyalási folyamatot.

Antony Blinken – Fotó: Carlos Barria / POOL / AFP

Li az új amerikai külügyminiszter, Antony Blinken hétfőn tett nyilatkozatára reagált, miszerint az Egyesült Államok a szövetségeseivel egyeztetve további szankciókkal akar nyomást gyakorolni Phenjanra a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében. Blinken az NBC amerikai hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy a büntetőintézkedések mellett diplomáciai ösztönzők is szóba jöhetnek.

Joe Biden amerikai elnök kormánya még nem tette közzé hivatalos Észak-Korea-politikáját.

Li megértését fejezte ki, hogy a Biden-kormányzatnak még gondosan meg kell vizsgálnia a kommunista állammal kapcsolatos politikai irányvonalát. Mint mondta, Washington új stratégiát alakít ki, szorosan egyeztetve szövetségeseivel.

A dél-koreai kormány mindemellett reményét fejezte ki aziránt, hogy Joe Biden újraindítja az elődje, Donald Trump volt amerikai elnök alatt holtpontra jutott egyeztetéseket a phenjani vezetéssel.

Joe Biden Észak-Korea Antony Blinken Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek