Közélet

Észak-Korea milliárdokat lophatott bankoktól az atomprogramjára

Észak-koreai hekkerek több száz millió dollárt lophattak a tavalyi év folyamán az ország nukleáris és ballisztikus rakéta programjának pénzeléséhez.

Észak-koreai hekkerek serege több száz millió dollárt lophatott nemzetközi, virtuális pénzintézetektől a tavalyi év folyamán, hogy így finanszírozzák az ország nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját, illetve a gazdaság helyreállítását – írja a CNN az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) bizalmas jelentésére hivatkozva.

A pontos elkövetési módot ugyan nem részletezik, azonban az amerikai hírcsatorna birtokába került részleges jelentés szerint:

Kim Dzsong Un rezsimjének hekkerei virtuális bankokat és pénzváltókat fosztottak meg több mint 300 millió dollártól (közel 89 milliárd forinttól), hogy az ázsiai ország atomprogramját és gazdasági talpra állítását pénzeljék.

Fotó: AFP

Egy meg nem nevezet ENSZ tagállam az iratokban azt állítja, hogy 316,4 millió dollárra rúg a teljes összeg.

A jelentés szerint miközben Észak-Korea az elmúlt időszakban fejlesztette ballisztikai programját, továbbra is a tengerentúlról próbálják meg beszerezni ehhez a technológiát és a nyersanyagot.

Ugyan a távol-keleti ország jelentős nukleáris arzenált halmozhatott fel, még mindig nem biztos, hogy azokat képes az atmoszférába juttatni – írja a hírportál.

A hivatkozott dokumentum jelenleg bizalmas, a CNN egy anonim ENSZ biztonsági tanácstagra hivatkozik, aki előljáróban megosztotta velük a dokumentum részleteit. A jelentést félévente publikálják, általában kora tavasszal és ősszel.

 

hekker Kim Dzsong Un Bank Észak-Korea pénzintézet atomfegyver
Kapcsolódó cikkek