Közélet

Közel húsz onkológiai készítmény vár befogadásra

Az Európai Unióban hazánkban diagnosztizálják a legtöbb vastagbél daganatos és tüdőrákos beteget.

Magyarországon jelenleg 18 új onkológiai készítmény vár befogadási döntésre – közölte az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM).

Fotó: Pixabay

A halálozási mutatók javításában a megelőzés és a korszerű szűrőprogramok mellett az innovatív terápiák kulcsfontosságú szerepet töltenek be, a gyógyszerek innovációja pedig soha nem látott ütemben zajlik:

napjainkban 7 ezer új készítmény áll reményteli fejlesztés alatt, ezen belül több mint 1800 kifejezetten onkológiai betegségek kezelését célozza,

az innovatív gyógyszeripar pedig az elmúlt évtized középére (2015) évente már mintegy 8,5 milliárd eurót költött rákkutatásra az Európai Unióban – mondta Holchacker Péter, az AIPM igazgatója a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából.

Az új, modern készítmények azonban kizárólag akkor tudnak eredményt elérni, ha időben hozzáférhetőek a magyar betegek számára

– mondta Holchacker Péter.

Fotó: AIPM

Ezért is fontos, hogy a jelenleg befogadási döntésre váró, 18 új – egyebek mellett a tüdőkarcióma, mielóma, akut myeloid leukémia kezelésére szolgáló – onkológiai készítmény mihamarabb elérhetővé váljon Magyarországon.

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a diagnosztizált daganatos megbetegedések száma a 2018-as adatok alapján:

hazánkban diagnosztizálják a legtöbb vastagbél daganatos és tüdőrákos beteget.

Az európai gasztroenterológiai szakmai társaságokat tömörítő EU-s szervezet szerint 2018-ban Európa 31 országában vastag- és végbéldaganatban 211 ezeren, azaz hárompercenként vesztette életét valaki. A magyarországi életkor specifikus halálozási arányszámok a legrosszabbak a kontinensen, hazánkban 2018-ban közel 11 ezer új esetet diagnosztizáltak és ötezer beteg vesztette életét vastag-és végbélrák miatt.

Fotó: AIPM

Ugyan az elmúlt két évtizedben közel 50 százalékkal nőtt Európában a daganattal diagnosztizált betegek száma, a halálozási arány az új eseteknél lassabb tempóban emelkedik. A hatékony terápiák új esélyt jelentenek a betegnek

– írta az AIPM.

A Svéd Egészségközgazdasági Intézet tanulmánya szerint 2040-re további 775 ezerrel nőhet a daganatos betegek száma Európában.

Fotó: AIPM

Az elmúlt 50 évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, melynek köszönhetően a betegek átlagos 10 éves túlélése a 70-es években számított 24 százalékról közel 50 százalékra növekedett, a legnagyobb növekedést a prosztatarákos megbetegedések terén sikerült elérni, ahol közel 70 százalék a 10 éves túlélés, szemben az 50 évvel ezelőtti 20 százalékkal, a daganatos betegségek okozta halálozások száma Európában lassabb tempóban nő az új esetekhez viszonyítva, és az elvesztett munkaévek száma is folyamatosan csökkent 1995 óta.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek