Közélet

Még marad a digitális oktatás

A friss adatok szerint 156 óvodában egy-egy csoportot érintően, 112 óvodában és 53 általános iskolában, vagyis az általános iskolák 2 százalékában teljes intézményi bezárást rendeltek el.

A korlátozások március 15-ig történő meghosszabbítása azt is jelenti, hogy addig biztosan marad a tantermen kívüli, vagyis a digitális oktatás a középiskolákban és a felsőoktatásban is. Az általános iskolákban továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések és a testhőmérséklet-mérés.

Napról napra emelkedik a koronavírussal fertőzött betegek száma, az elmúlt 24 órában csaknem 4600 embernél mutatták ki a fertőzést. Ha egy óvodában vagy iskolában megjelenik a vírus, az operatív törzs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal dönt arról, hogy szükséges-e rendkívüli szünetet vagy digitális oktatást elrendelni, pedig szerencsésebb lenne, ha erről az óvodák és az iskolák vezetői a szülőkkel közösen dönthetnének – nyilatkozott a Világgazdaságnak Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke.

A friss adatok szerint

156 óvodában egy-egy csoportot érintően, 112 óvodában és 53 általános iskolában, vagyis az általános iskolák 2 százalékában teljes intézményi bezárást rendeltek el, 375 iskolában pedig egy-két osztálynak kell átállnia digitális oktatásra a koronavírusos megbetegedések miatt.

Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A PSZ szerint fontos lenne folytatni a pedagógusok hetenkénti tesztelését is. Totyik Tamás elmondta: tudomásuk szerint a járvány miatt már csaknem negyven tanár vesztette életét. A pedagógusok oltásával pedig érdemes lenne követni Romániát, ahol az oltási sorrendben előrevették a tanárokat. Hozzátette:

ahhoz, hogy az iskolák nyitva maradhassanak, ez fontos lépés lenne.

Az érettségiző diákok most már minden bizonnyal három féléven át készülnek tantermen kívüli oktatásban a vizsgákra. Az PSZ alelnöke ezt a szakképzésben részt vevő és a gyengébben teljesítő diákoknál tartja problémásnak. A PSZ javasolja, hogy csökkentsék az érettségi tantárgyak számát. Totyik Tamás úgy véli, azoknak a diákoknak, akik a felsőoktatásba készülnek, elég lenne a felvételihez szükséges két-három tantárgyból vizsgázni, a többieknél pedig egy megítélt érdemjegy szerepelhetne az érettségi bizonyítványban.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek