BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Péntekig lehet beadni a középfokú jelentkezéseket

Aki a technikumok mellett dönt, egyszerre szerezhet érettségit és szakmát.

Érdemes a megújult szakképzést választani, hiszen a fiatalok a korszerű és versenyképes tudás mellett tanulmányaik ideje alatt ösztöndíjat vagy bért is kapnak. Holnap zárul a jelentkezés a középfokú iskolákba,

aki a technikumok mellett dönt, egyszerre szerezhet érettségit és szakmát

– hívta fel a figyelmet Schanda Tamás a közelgő határidő kapcsán.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese hozzátette:

a kormány célja, hogy a fiatalok a jövő nyertesei legyenek,

a biztos foglalkoztatáshoz és tisztességes bérekhez sokféle úton vezeti el őket a gazdaság-újraindítási akcióterv forrásaiból is részesülő szakképzés.

A nyolcadikos diákoknak úgy kell fontos döntést hozniuk a jövőjükről, hogy sokan közülük ennyi idősen még nem tudják, felnőttként mivel szeretnének foglalkozni – fogalmazott Schanda Tamás.

Fotó: Shutterstock

A szakképzési rendszerben ezért a diákoknak először csak ágazatot kell választaniuk. Egy alapozó képzés után, már bővebb ismeretek birtokában, sokkal átgondoltabban dönthetnek egy konkrét szakma mellett. Az ötéves, érettségit is adó technikumokban két, a hároméves szakképzőkben egy év után történik a szakmaválasztás – fejtette ki a miniszterhelyettes.

A megújult rendszerben – ettől a tanévtől, felmenő rendszerben – ösztöndíjat és munkabért is kapnak a diákok.

Az oktatók bére is emelkedett: tavaly nyártól kezdve átlagosan mintegy 30 százalékkal. A gazdaság-újraindítási akciótervben az egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint mintegy tizede a felsőoktatás és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésében hasznosul – emlékeztetett Schanda Tamás.

Azok számára, akik a lehető leghamarabb szeretnének munkába állni, a szakképző iskola a lehető legjobb választás, hiszen ezekben az intézményekben három év alatt minden szükséges ismeretet megszerezhetnek.

A technikumokban idén szeptemberben indulnak el az első okleveles technikusképzések. A tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmények közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek szakmát és érettségit, majd tanulmányaikat akár felvételi nélkül folytathatják az adott szakirányú egyetemen.

Az új képzési forma lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt megszerezzék.

A program keretében a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak.

A szakképzés ezzel egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy egy fiatal már 16 éves korától valódi vállalati környezetben szerezzen gyakorlatot, saját jövedelemhez és végül felsőfokú végzettséghez jusson – mondta el a miniszterhelyettes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.