Közélet

Százhatvanezer forintért árulta egy nő az OKJ-s bizonyítványt

A záróvizsgán a férfi helyett a nő levizsgázott, majd a tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt állított ki.

A Fővárosi Főügyészség 2019 februárjában emelt vádat egy középkorú férfi és egy nő ellen, előnyért, hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt – olvasható az ügyészség közleményében.

Egy OKJ-s szakképesítéshez kapcsolódó vizsgabizottsági elnöki tisztet betöltő nő megkeresett egy vegyeskereskedést üzemeltető férfit, akiről tudta, hogy a bolt üzemeltetéshez szükséges képesítéssel nem rendelkezik, és felajánlotta, hogy pénzért cserében képesítést szerez a számára.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A záróvizsgán a férfi helyett a nő levizsgázott, majd a tanfolyam elvégzését igazoló bizonyítványt állított ki és összesen 160 ezer forintért átadta a bizonyítványt a férfinek.

A Fővárosi Törvényszék 2020. december 3-án kihirdetett ítéletével a vesztegető férfit bűnösnek mondta ki felbujtóként elkövetett, közfeladati helyzettel visszaélés bűntettében, vesztegetés bűntettében és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért mindösszesen 30 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Nő vádlott társát bűnösnek mondta ki közfeladati helyzettel visszaélés bűntettében, vesztegetés elfogadása bűntettében, valamint közokirat-hamisítás bűntettében, amelyért őt, halmazati büntetésül 2 év végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azzal, hogy emellett örökre eltiltotta a vizsgáztatói foglalkozás gyakorlásától és nála 160 ezer forint összegre vagyonelkobzást is elrendelt.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a két vádlott terhére eltérő jogi minősítés megállapításáért és súlyosabb büntetések kiszabása érdekében élt fellebbezéssel, míg a két vádlott és védőik részben felmentésért, téves jogi minősítésért, továbbá enyhítés céljából éltek fellebbezési jogukkal.

bűnügy OKJ
Kapcsolódó cikkek