Közélet

Teljes védelmet nyújthat az AstraZeneca a koronavírus ellen

Az elemzések azt mutatják, hogy a vakcina a vírus tünetmentes átadását is képes megelőzni.

Az AstraZeneca vakcinája 100 százalékos védelmet nyújthat a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozással szemben a fázis III vizsgálatok elsődleges elemzése szerint – írja a gyógyszergyártó szerdai közleményében.

A gyártó vizsgálatainak első eredményei szerint a vakcina 67 százalékban véd a betegség átadása ellen, az első dózis után a védelem 70 százalék feletti, és a hatékonyság növekszik a beadott dózisok közti időköz növelésével.

A The Lancet című tekintélyes orvosi folyóiratban előzetesen publikált eredmények megerősítik, hogy a koronavírus elleni AstraZeneca oltás biztonságos és hatékony a COVID-19 megbetegedés megelőzésére.

Az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában végzett klinikai vizsgálatok során nem tapasztaltak súlyos vagy kórházi ápolást szükségessé tevő megbetegedést a vakcina első dózisának beadása utáni 22. napot követően – írja az AstraZeneca közleménye.

Fotó: Paul ELLIS / AFP

Az eredmények azt mutatják, hogy az első adag beadása után a vakcina hatékonysága 76 százalék, a védelem a második dózis beadásáig pedig folyamatos. Az adagok közötti időtartam 12 hétre emelése esetén a vakcina hatékonysága 82 százalékot mutatott – írja a gyártó.

Az elemzések azt mutatják, hogy a vakcina a vírus tünetmentes átadását is képes megelőzni – ezek az eredmények az Egyesült Királyságban végzett vizsgálat önkénteseinek rendszeres heti teszteléséből származnak.

Az adatok szerint a PRC pozitív tesztek száma 67 százalékkal csökkent az első dózis után, míg a második dózis után a védelem 50 százalékkal – ezek az eredmények megerősítik, hogy a vakcina a vírus terjedésére is jelentős befolyással van.

Az elsődleges elemzés több mint 17 ezer résztvevő adatait tartalmazza, 332 tünetes esetet dolgoztak fel (ez 201-gyel több, mint az előző közleményben), melyet az Egyesült Királyságban (12 390 önkéntes), Brazíliában (10 300 önkéntes) és Dél-Afrikában (2 070) végzett az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca – áll a közleményben.

Sir Mene Pangalos, az AstraZeneca BioPharmaceuticals kutatásért felelős alelnöke azt mondta:

Ez az elsődleges elemzés megerősíti, hogy a vakcinánk megelőzi a súlyos betegséget és azt, hogy a beoltott emberek kórházba kerüljenek.

Ezen felül a dózisok közötti intervallum nyújtásával nem csak a vakcina hatékonysága emelhető, hanem lehetséges több ember beoltása az első adaggal. Azzal a megállapítással, hogy a vakcina a betegség átadását is képes csökkenteni úgy gondolják, hogy ez az oltás valóban hatással lesz a világjárvány megfékezésére – fejtette ki Sir Mene Pangalos.

Andrew Pollard professzor, az Oxfordi Egyetem vakcina vizsgálati munkacsoportjának vezetője elmondta:

Az új adatok alátámasztják azokat a köztes elemzés alapján átadott eredményeket, amelyek alapján az Egyesült Királyság és más országok hatóságai engedélyezték a vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

Szintén támogatja az Egyesült Királyság Vakcinációs Bizottságának azon döntését, hogy a dózisok közötti intervallumot 12 hétben állapították meg. Mindezzel optimális elérést tesznek lehetővé, s megerősítik, hogy a beoltott lakosság az első adag beadását követő 22. nap után védettnek tekinthető – fejtette ki Andrew Pollard.

Az eredmények további elemzése folyamatban van, ezeket a hatóságok számára rendszeresen elérhetővé teszik az értékelő tevékenységük (rolling review) támogatására. Az AstraZeneca benyújtotta kérelmét a WHO (Egészségügyi Világszervezet) felé, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok esetén is engedélyezzék a vakcina vészhelyzeti használatát – írja a gyártó.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

vakcina koronavírus oltás Astra Zeneca teljes védelem
Kapcsolódó cikkek