Közélet

Vakcinadiplomácia: India oltásadományokkal erősítené kapcsolatait

Összesen 15,6 millió adagot szállítottak már 17 országnak vagy ingyen, vagy kereskedelmi alapon egy külügyi szóvivő közlése szerint.

Az indiai kormány sürgősséggel jóváhagyott egy százezer adagos vakcinaszállítmányt Kambodzsának, és azt tervezi, hogy Mongóliának és több csendes-óceáni szigetországnak is szállít koronavírus elleni oltóanyagokat. Összesen 15,6 millió adagot szállított már 17 országnak vagy ingyen, vagy kereskedelmi alapon – derül ki a Reuters írásából.

Minden jel szerint Újdelhi a vakcinadiplomáciában is fel akarja venni a versenyt Pekinggel.

Narendra Modi kormánya már több millió adag vakcinát adományozott közeli országoknak az AstraZeneca cég által kifejlesztett, de helyben gyártott oltóanyagból, noha az indiai oltókampány is csak éppen elkezdődött. Modi regionális kapcsolatainak erősítésére és Kína politikai és gazdasági dominanciájának ellensúlyozására használja fel, hogy országa a világ első számú vakcinagyártója számos betegség esetében – írja a hírügynökség.

Fotó: Shutterstock

Kambodzsa fontos szövetségese Kínának, amely várhatóan egymillió adag vakcinát szállít neki, zömmel olyat, amelyet a Sinopharm állami cég fejlesztett ki.

Ebből az egymillióból 600 ezer vasárnap már megérkezett Phnompenbe egy különleges repülőgéppel.

Ezzel a mennyiséggel az egészségügyi dolgozókat és a hadsereg tagjait fogják beoltani. A 16 millió lakosú délkelet-ázsiai ország az egyik legkevésbé érintett a világjárványban, mindössze 474 fertőzéses esetet jegyeztek fel eddig, és nem volt halálos áldozat – írja a hírportál.

A Kambodzsának jóváhagyott százezer adag Hun Szen miniszterelnök kérésének teljesítése volt – mondta India phnompeni nagykövete. India annak ellenére vállalta a szállítást, hogy számos megrendelése van külföldi országoktól, és a saját lakosságának ellátásáról is gondoskodnia kell – fejtette ki a nagykövet.

India Vakcina-barátság nevű kezdeményezése keretében már adott Mianmarnak, Bangladesnek, Nepálnak, Srí Lankának és a Maldív-szigeteknek annyit mindenképpen, hogy legalább az egészségügyben dolgozókat be tudják oltani. Afganisztán a félmillió indiai adaggal először kapott oltóanyagot vasárnap.

Összesen 15,6 millió adagot szállított már 17 országnak vagy ingyen, vagy kereskedelmi alapon egy újdelhi külügyi szóvivő közlése szerint.

India az utóbbi években több millió dollárt fektetett be Afganisztánban különféle területeken, nyilvánvalóan azért, hogy megpróbálja ott átvenni saját fő ellenségének, Pakisztánnak a szerepét mint befolyásoló külső hatalom. India augusztusig 300 millió lakosát akarja beoltani, hárommilliót – egészségügyi dolgozókat – már beoltott januárban – írja a portál.

vakcinadiplomácia oltás Kína India
Kapcsolódó cikkek