Közélet

A Kreml szerint árt a globális egyensúlynak a brit nukleáris arzenál növelése

A brit kormány kedden közölte, hogy visszavonja az önálló hadászati nukleáris kapacitásának korlátozásáról egy évtizede hozott döntést.

Árt a globális stabilitásnak a brit nukleáris arzenál növeléséről szóló döntés – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában.

Nagyon sajnáljuk, hogy Britannia azt az utat választotta, hogy növeli a nukleáris robbanótölteteinek számát. Ez a döntés árt a nemzetközi stabilitásnak és a hadászati biztonságnak

- mondta Peszkov.

A szóvivő elfogadhatatlannak és valótlannak nevezte London állítását, miszerint Moszkva fenyegetést jelent. Hangsúlyozta, hogy Oroszország továbbra is a tárgyalások híve a hadászati stabilitás kérdésében, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal.

Fotó: Shutterstock

A brit kormány kedden közölte, hogy

visszavonja az önálló hadászati nukleáris kapacitásának korlátozásáról egy évtizede hozott döntést, és 180-ról 260-ra növeli a hadrendben tartható nukleáris robbanótöltetek lehetséges mennyiségét.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy „az Egyesült Államok legszorosabb szövetségesének” a nukleáris potenciálja növeléséről hozott döntése súlyos csapást jelent magára a fegyverzetellenőrzés koncepciójára. A diplomata szerint az elhatározás megalapozatlan és politikai szempontból káros.

Rjabkov kilátásba helyezte, hogy

az orosz hadsereg meg fogja hozni a szükséges ellenintézkedéseket

a brit nukleáris arzenál 40 százalékos, ugrásszerű növelésére.

Oroszország hadsereg fegyverkezés nukleáris fegyver Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek