Közélet

ENSZ: tömeggyilkosság ami Mianmarban folyik

A helyi biztonsági erők szombaton 114 tiltakozóval végeztek, ezzel a katonai puccs ellenes tüntetések halálos áldozatainak száma 420-ra nőtt.

Tömeggyilkosságnak nevezte a mianmari katonai junta tüntetőkkel szembeni fellépését Tom Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője, miután a helyi biztonsági erők szombaton 114 tiltakozóval végeztek, ezzel a tüntetések halálos áldozatainak száma 420-ra nőtt.

Mintegy háromezer falusi menekült el vasárnap a délkelet-mianmari Karen államból a szomszédos Thaiföldre, mert a hadsereg olyan térségeket kezdett bombázni, ahol egy etnikai alapon szerveződő fegyveres csoport tevékenykedik – közölték aktivisták és a helyi sajtó.

Itt az ideje, hogy a világ közbelépjen

- hangsúlyozta közleményében Andrews.

A jelentéstevő szerint ha nem a Biztonsági Tanács, akkor egy nemzetközi csúcstalálkozó segítségével kellene nyomást gyakorolni a katonai juntára annak érdekében, hogy véget vessen a vérengzésnek.

The military celebrated Armed Forces Day by committing mass murder against the people it should be defending. The Civil Disobedience Movement (CDM) is responding with powerful weapons of peace. It's past time for the world to respond in kind with & for the people of Myanmar. pic.twitter.com/kZCZmpI0jm

— UN Special Rapporteur Tom Andrews (@RapporteurUn) March 27, 2021

A tisztségviselő úgy véli, be lehetne fagyasztani az ország pénzügyi forrásait, hogy a hadsereg ne vásárolhasson több fegyvert. Az aggódó vagy elítélő közlemények sovány vigaszt jelentenek a mianmariak számára, akiket tömegével mészárol le a hadsereg. Andrews szerint a jelenlegi helyzetben a szó már nem elég, eljött a kemény és összehangolt nemzetközi fellépés ideje.

Eközben a Burma Human Rights Network (BHRN) nevű jogvédő szervezet azt kérte a nemzetközi közösségtől, hogy

hirdessenek globális fegyverembargót és létesítsen repüléstilalmi övezetet Mianmar felett.

A civil szervezet emlékeztetett, hogy a hadsereg a polgári engedetlenségi mozgalomhoz csatlakozó karen gerillák kezén lévő falvakat bombázott. Az 53,3 milliós mianmari lakosság 7 százalékát kitevő karen kisebbség nagyobb autonómiára törekvő fegyveresei több mint hetven éve folytatnak gerillaháborút az ország keleti őserdeiben.

Fotó: HANDOUT / FACEBOOK / AFP

A szombati tüntetések véres leverése ellenére vasárnap újra utcára vonultak a tüntetők Mianmarban, hogy tiltakozzanak a hadsereg hatalomátvétele ellen.

Megmozdulásokat szerveztek az ország két legnagyobb városában, Rangunban és Mandalajban, de más településeken is tartottak demonstrációkat. A biztonsági erők több helyszínen újra brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben, legalább ketten életüket vesztették.

Bagóban a katonák tüzet nyitottak egy gyászmenetre, amely az előző nap meggyilkolt, húszéves tüntetőt kísért utolsó útjára. Áldozatokról egyelőre nem tudni. Más helyszíneken, köztük Rangunban, Meiktilában, Monjvában és Mandalajban is sor került a szombati megmozdulások áldozatainak elhantolására.

Szombat volt a tüntetések legvéresebb napja azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat Mianmarban.

Médiaértesülések szerint a biztonsági erők 114 emberrel végeztek, köztük több gyerekkel.

Mandalajban legalább negyvenen, míg Rangunban 27-en vesztették életüket. A puccs óta összesen több mint 420 tiltakozót öltek meg.

A mianmari tüntetések 13 éves áldozatának sírjánál tömegek emlékeznek meg. Fotó: STRINGER / ANADOLU AGENCY / AFP

Az előző napi vérengzést számos ország és nemzetközi tisztségviselő bírálta. António Guterres ENSZ-főtitkár elmondta: elborzasztották a történtek.

A folyamatos katonai erőszak elfogadhatatlan és kemény, egységes és határozott nemzetközi választ kíván

- írta Guterres a Twitteren.

I am deeply shocked by the killing of dozens of civilians, including children & young people, by security forces in Myanmar today.

The continuing military crackdown is unacceptable and demands a firm, unified & resolute international response. https://t.co/qtnQaH5jvN

— António Guterres (@antonioguterres) March 27, 2021

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megrökönyödésének adott hangot a vérengzést követően, amely szerinte megmutatta, hogy a junta kész feláldozni az állampolgárok életét néhány kiváltságos kedvéért.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szégyenletesnek és gyávának nevezte a biztonsági erők túlkapásait, akik válogatás nélkül lőttek menekülőkre és gyerekekre is.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet a nemzetközi közösséget bírálta, mert szerinte nem tesz eleget azért, hogy véget érjen az erőszak Mianmarban.

A mianmari ellenálláshoz a karen gerillák is csatlakoztak, vasárnap pedig egy másik fegyveres etnikai csoport, a Kacsin Függetlenségi Hadsereg vette fel a küzdelmet a katonasággal az ország északi részén. A kacsin fegyveresek egy rendőrőrsöt támadtak meg, mire a hadsereg légicsapással válaszolt.

Újságíró bántalmazása és nemzetközi kereszttűz Mianmarban

Letartóztatták Mianmarban a dpa német hírügynökségnek dolgozó lengyel újságírót, Robert Bociagát, akit bántalmaztak is. Dél-Korea és Japán közölte, hogy felfüggeszti együttműködését az országgal.

 

Mianmar ENSZ áldozatok tüntetés katonai puccs
Kapcsolódó cikkek