Közélet

Felemészti az online oktatás a nyelviskolákat

A második és harmadik hullám érkezését felkészülten várták a nyelvi képzők, de súlyos veszteségek érték az intézményeket.

Tavaly tavasszal is jelentős mínuszokat okoztak a korlátozások a nyelviskoláknak, akik ismét át kell hogy álljanak online oktatásra. Azonban a nyelvtanulók egy része nem szándékozik digitális tanfolyamra járni, és inkább kivárják a hagyományos órák visszatérését – írja az Eduline.

A második és harmadik hullám érkezését felkészülten várták a nyelvi képzők, de súlyos veszteségek érték az intézményeket.

Az iskolák 40-50 százaléka csökkenteni kényszerült a foglalkoztatottak létszámát, és az óraadó nyelvtanárok is kevesebb órára számíthattak. Több nyelvi képző a véges anyagi tartalékát éli fel – írta a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete

Ugyanakkor a tavasz fontos időszak a nyelvoktatásban, a felsőoktatási felvételire készülők és a diplomaszerzés előtt állók közül sokan ezekben a hónapokban készülnek fel a májusi-júniusi nyelvvizsgákra – a vírus már a tavalyi szezont is keresztülhúzta, a harmadik hullám miatt elrendelt szigorúbb szabályok miatt idén pedig újra be kellett zárniuk a nyelviskoláknak, március 8-a óta kizárólag online órákat tarthatnak.

Fotó: Shutterstock

A március 4-i bejelentést követően több nyelviskola szinte azonnal figyelmeztette az érdeklődőket:

a következő hetekben csak online órák lesznek, online lehet majd beiratkozni a kurzusokra és különböző ügyeket intézni.

Az Eduline kérdésére az egyik budapesti nyelviskola azt válaszolta, a járványügyi intézkedések miatt náluk sem indulnak hagyományos nyelvi kurzusok, a futó csoportok is online oktatási formára tértek át. A legtöbb csoportnak nem volt ezzel problémája, de van olyan csoportjuk, amely a tanfolyam átmeneti szüneteltetését kérte, mert nem szeretnének online tanulni.

Emiatt a nyelviskolák beiratkozóinak száma az ötödére csökkent, a túlélésért küzdünk

– mondta a nyelviskolai vezetője.

Bár az online nyelvtanulás a jelenlegi helyzetben ideális elfoglaltságnak tűnik, az emberek nem nagyon élnek ezzel a lehetőséggel, mert vagy anyagi problémáik vannak, vagy mert már elegük van az online világból, személyes emberi kapcsolatokra vágynak – fejtette ki a nyelviskolai vezetője.

Fotó: MTI

Március 22-ig az Oktatási Hivatal állásfoglalása alapján hagyományos, személyes nyelvvizsgát sem lehet tartani, kizárólag online nyelvvizsgákat szervezhetnek a vizsgaközpontok.

A járvány első hulláma alatt átmeneti intézkedésként biztosította az Innovációs és Technológiai Minisztérium az online nyelvvizsgaszerzést, szeptember óta bárki vizsgázhat ilyen formában, jelenleg erre hat nyelvvizsgaközpontban van lehetőség.

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke azonban korábban azt mondta Eduline-nak,

a nyelviskolák tapasztalatai szerint az online vizsgát választók száma nem kiugróan magas.

A szakember szerint egy nagyobb központ átlagos vizsganapján például 1500-an hagyományosan vizsgáztak különböző helyszíneken, és csupán 200-250-an választották az online lehetőséget.

nyelv oktatás Eduline vizsga
Kapcsolódó cikkek