Közélet

Hallgatók élesztettek újra egy nőt a vírusteszt közben

A Semmelweis Egyetem tanulói egy Nógrád megyei PCR-teszt elvégzése közben mentették meg az asszony életét.

A Semmelweis Egyetem hírei szerint az intézmény önkénteseinek kellett újraéleszteniük azt a középkorú rimóci nőt, aki egy PCR-teszt elvégzése közben lett rosszul.

Két tanuló, Pál Kinga Ágnes, az Általános Orvostudományi Kar harmadéves és Kiss Karolina Aida, az Egészségtudományi Kar (ETK) elsőéves hallgatója az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Nógrád megyei, rimóci koronavírus-szűrésén vettek részt, ahol a mintavétel közben egy tesztalany, egy középkorú nő rosszul lett és elvesztette az eszméletét. A hallgatók azonnal értesítették a mentőket, majd mellkaskompresszióval megkezdték az újraélesztését, amit a mentőegység kiérkezéséig végeztek.

Pál Kinga Ágnes nyilatkozatában kiemelte: az ő esetük is azt bizonyította be, hogy a sikeres újraélesztés elsősorban a gyors cselekvésen múlik.

Képünk illusztráció
Fotó: Getty Images

„A legmélyebb nyomot annak a megtapasztalása hagyta bennem, hogy milyen éles a határ élet és halál között. Felemelő érzés, hogy jókor voltunk jó helyen, és tudtunk segíteni a hölgynek a mentők kiérkezéséig” – mondta a másik hallgató, Kiss Karolina Aida, aki – társa iránymutatása alapján – életében először végzett újraélesztést.

A Semmelweis Egyetem hallgatói közül az elmúlt egy évben több mint 6500-an vettek részt tanulmányaik mellett a járvány elleni védekezésben, kezdetben az egyetem, majd az OMSZ szűréseit segítve, és a betegágyak mellett is.

A harmadik hullám során közzétett felhívásra több mint 700 hallgató jelentkezett az egyetemi klinikákon való munkavégzésre.

koronavírus tesz életmentés járvány koronavírus Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek