Közélet

Több német városban nem oltanak hatvan alattiakat AstraZenecával

Németországban eddig mintegy 13,1 millió adag oltást adtak be a koronavírus ellen, 2,7 milliót az AstraZeneca-vakcinából.

Németország szövetségi egészségügyi minisztere és 16 tartományi kormány egészségügyért felelős vezetője arról döntött, hogy csak a hatvan felülieknek szabad beadni az AstraZeneca-vakcinát – írja a Die Welt.

Jens Spahn, Németország egészségügyi minisztere közölte, azután hozták meg a döntésüket, miután Berlin és München vezetése is bejelentette, hogy felfüggesztik a vakcina használatát.

Dilek Kalayci berlini egészségügyi szenátor (a berlini városvezetés egészségügyért felelős tagja) közölte, hogy

a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / dpa / AFP

A szérum használatát szabályozó előírásokat az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) és az oltóanyagokért felelős szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) új állásfoglalása alapján alakítják majd. Ehrlich közölte:

eddig 31 agyi vénás trombózis esetről számoltak be.

A 60 év alatti emberek megkapják az oltást, de csak „az orvosok döntése alapján, egyedi kockázatelemzés és alapos felvilágosítás után után” – áll a DPA hírügynökség által látott dokumentumban.

A STIKO egy kiszivárogtatott tervezet alapján várhatóan azt javasolja majd, hogy

főszabály szerint csak 60 éven felettieknek adjanak AstraZeneca-féle oltást.

A vérrögképződésről szóló jelentések több európai országot késztettek márciusban arra, hogy átmenetileg leálljon az AstraZeneca használatával. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos.

Németország astrazeneca
Kapcsolódó cikkek