Cégvilág

Újabb ország állt le az AstraZeneca oltásokkal

Kedden Svédország is úgy döntött, felfüggeszti a vakcina használatát az elmúlt héten nyilvánosságra került jelentések miatt.

Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával beoltottaknál jelentkezett, veszélyes vérrög-képződésekről szóló beszámolók kivizsgálásáig Svédország sem folytatja az oltóanyag használatát – írja a The Street.

Fotó: Kirsty O'Connor / POOL / AFP

A lap emlékeztet: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön ül össze, hogy értékelje az ügyben készített szakértői véleményeket. Az EMA előzetes állásfoglalása szerint a brit-svéd gyógyszergyártó vakcinájának előnyei továbbra is meghaladják annak kockázatait, így alkalmazásának felfüggesztése nem indokolt.

EMA: semmi sem indokolja az AstraZeneca felfüggesztését

A brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható. Azonban több országban is elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát.

Korábban többek között Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is úgy döntött, felfüggeszti az oltóanyag használatát, miután összesen 37 beoltottnál veszélyes vérrög-képződést diagnosztizáltak. Az AstraZeneca egyike az unióban engedélyezett három, koronavírus elleni vakcinának, amellyel mostanáig több mint 17 millió embert oltottak be az EU-ban, illetve az Egyesült Királyságban.

Az AstraZeneca az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeletétől még nem kapott engedélyt, de a Reuters értesülései szerint erre április közepén sor kerülhet.

Felpörgetnék a vakcinagyártást az EU-ban

Németország már jövőre önellátó lehet koronavírus elleni védőoltásból, több tagállammal, így Olaszországgal együtt tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártásáról is.

 

koronavírus elleni vakcina koronavírus járvány oltás astrazeneca Európai Gyógyszerügynökség (EMA)
Kapcsolódó cikkek