Közélet

Jelentősen csökkentik az olimpián a hivatalos személyek számát

A sportszervezetek tisztségviselői, a sportlegendák, illetve az egyéb vendégek közül az eddigieknél sokkal kevesebben kapnak bebocsátást az olimpiai helyszínekre.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében drasztikusan csökkenti a hivatalos személyek számát az idén nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékokon.

A határozat értelmében a NOB – a japán szervezők kérésének megfelelően – csak azoknak ad akkreditációt, akiknek „alapvető és operatív szerepük van” az olimpián. Mindez azt jelenti, hogy

a sportszervezetek tisztségviselői, a sportlegendák, illetve az egyéb kísérők és vendégek közül az eddigieknél sokkal kevesebben kapnak bebocsátást az olimpiai helyszínekre.

A szervezők március 20-án jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt más országból nem engednek be nézőket az olimpiára és a paralimpiára sem, 22-én pedig az önkéntesekre vonatkozó korlátozásokat hozták nyilvánosságra.

Fotó: Tomacrosse / Shutterstock.com

A japán nézők létszámáról áprilisban döntenek.

Eddig körülbelül 60 ezer hivatalos személyt vártak külföldről, a mostani döntéstől pedig azt várják, hogy számuk a felére csökken. A sportolók, edzők és stábtagok körülbelül 30 ezres létszámát mindez nem befolyásolja.

Marukava Takajo, a japánok olimpiarendezésért felelős minisztere egy héttel ezelőtt kijelentette, hogy az ötkarikás játékokon résztvevők számát a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell.

 

Tokió 2021 olimpia NOB
Kapcsolódó cikkek