Közélet

Milyen új televízióra érdemes költeni idén?

Régebben a tévé helye a nappaliban vagy hálószobában volt kialakítva, hogy részese legyen a mindennapi életünknek. Az évek folyamán a ma divatos, okos és modern televíziók teljesen új trendet alakítottak ki.

Az szintén előnyős, hogy manapság a készüléket szinte bárhová helyezhetjük, legyen az a falon, vagy a kandalló felett, ezzel azt érjük el, hogy a tv kevesebb helyet foglal el, és úgy tűnhet, mintha kisebb lenne és nem utolsó sorban kevésbé zavaró. Milyen típust célszerű beszerezni?

Az innováció megállíthatatlan

Fontos szempont lehet a választásnál, hogy a TV-képernyőket átlósan, saroktól sarokig mérik. Ahogy haladunk a korral és a fejlődéssel a lapos vagy ívelt tv készülékeké a jövő. Ezeket és a 3D-s konstrukciókat pedig felváltja az okosabb termék, ilyenek a Samsung és az LG modelljei.

Fotó: pexels

OLED vagy LED TV?

Leegyszerűsítve: az OLED drágább – közel 500.000 forintos vagy még drágábban vásárolhatók meg -, mégis messze a legjobb képtechnikával rendelkezik. Ugyanakkor egy jó 4K LED TV szintén biztosítja a csodás látványt, valamint ugyanazokkal az intelligens TV funkciókkal vannak ellátva, mint az OLED TV-k. Természetesen a 4K felbontású LED tévék olcsóbbak, mint az OLED készülékek, így a költségvetésünkbe beleférhet egy vadiúj hangrendszer is. Nézzünk pár szempontot és különbséget, amelyek segíthetnek a döntésben:

Kép

A LED TV-k háttérvilágítással rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a kristálypanelen fény szűrődik át a kép létrehozása érdekében. Az OLED tévék nincsenek megvilágítva, de tökéletes képfelbontással rendelkeznek.

Fényerősség

Az OLED TV-k fantasztikus, fényes képeket nyújtanak egyenletes mozgással, fekete és élénk színekkel, ugyanakkor vékonyabbak, mint a LED-es háttérvilágítású LCD-tévék.

Fekete szintek

A kiváló képminőség elérésének egyértelműen a legfontosabb tényezője a kijelző intenzív, sötét vagy fekete árnyalatú előállítása. A mélyebb feketék nagyobb kontrasztot és gazdagabb színeket tesznek lehetővé ennek megfelelően valósághűbb és káprázatosabb szolgáltatnak. Minél mélyebb a fekete szín, annál jobb a kontraszt. És minél hatékonyabb a kontraszt, annál élesebb a kép. Ebben a „versenyben” az OLED a nyertes!

Az OLED TV-k használata közben megkapjuk a tökéletes és egyedülálló moziélményt Dolby Vision IQ és Atmos audióhangzással, és még el sem kell otthonról menni. A Dolby Atmos / DTS-X: Objektum alapú térhangzás, amelyet úgy alakítottak ki, hogy azt érezzük, mintha a képernyőn látható „világban” lennénk. A filmet vagy sorozatot pedig bármikor megállíthatjuk vagy folytathatjuk a későbbiekben, ehhez jó platformot biztosít a népszerű Netflix, Hulu, AppleTv vagy az Amazon. Mindezek mellett egy jó OLED TV-n még a sport is különleges élményt nyújt, olyan mintha mi magunk a helyszínen szurkolnánk vagy játszanánk.

Mitől okos a tv?

Az „okostévé” legfőbb előnye, hogy igen sok csatornához fér hozzá, amelyek TV-programokat, filmeket és zenét kínálnak, anélkül, hogy TV-antennát kellene csatlakoztatni, vagy előfizetni kellene újabb kábel- vagy műholdas szolgáltatásra.

Néhány intelligens televízió internetes böngészést, játékot és hozzáférést biztosít a számítógépen tárolt kompatibilis médiatartalmakhoz, amennyiben beépített vezetéknélküli hálózattal is rendelkezik. Pont ezért ezek a tévék potenciális kockázatot jelenthetnek. Hackerek irányíthatják a tévét és módosíthatnak bizonyos beállításokat, vagy tulajdoníthatnak el adatokat. Az ilyen esetek megelőzésére ne tároljunk minden tartalmat egy helyen, hasznos eszköz lehet a külső merevlemez vagy USB, mint tárhely.

Vásárlás előtt

A tv megvásárlása előtt nézzük meg a kiválasztott termék típusszámát. A TV modellszáma megmondja, hogy melyik évben készült, ez a későbbiekben fontos lehet, igaz a legtöbb modern készülék már több évig jó szolgálatot nyújt, természetesen mindez függ a használati gyakoriságtól is. Az ár befolyásolhatja a döntésünket, azonban a legtöbb online boltban rendszeres leárazásokkal találkozhatunk.

lapostévé LED oled
Kapcsolódó cikkek