Közélet

Ötszázezerrel kevesebb adag AstraZeneca-vakcina érkezik Magyarországra

Brüsszel elhibázta a vakcinabeszerzést, ezért volt fontos keleti gyártóktól oltást szerezni – mondta Orbán Viktor.

Brüsszel elhibázta a vakcinabeszerzést – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, ezért volt fontos keleti gyártóktól oltást szerezni.

A Magyar Nemzet értesülése szerint

a közös uniós beszerzésben érkező AstraZeneca-oltóanyagból ötszázezer dózissal kevesebbet érkezik Magyarországra a március–április hónapban az eredetileg ígért mennyiséghez képest.

Fotó: Frank Hoemann / Sven Simon / AFP

Az interjúban Orbán Viktor utalt rá, hogy a következő időszakban jóval kevesebb vakcinát szállít Magyarországra a brit–svéd gyógyszervállalat. A miniszterelnök néhány százezres mennyiségről beszélt, amely csak késve fog megérkezni.

Ez jól mutatja, hogy valami nincs rendben, és ez nem politikai kérdés, vádaskodás, nem az uniós vagy brüsszeli bürokraták iránt érzett ellenszenv, hanem ténykérdés. Ez a helyzet, elszúrták

– fogalmazott a kormányfő.

Csalódott az AstraZeneca

Az AstraZeneca csalódottságának hangot adva teszi közzé, hogy az Európai Unióba a tervezettnél kevesebb COVID-19 vakcinát tud szállítani, annak ellenére, hogy fáradhatatlanul dolgoznak az ellátás felgyorsításán – írja közleményében a vállalat.

A cég korábban közölte, hogy a tervezettnél alacsonyabb gyártási kibocsátás miatt az európai ellátási lánc szállítási kapacitása a vártnál kevesebb. Azt is bejelentette, hogy ennek a hiánynak egy részét a nemzetközi ellátási hálózatából történő vakcina szállításával kívánja kompenzálni.

A második negyedévben szállításra kerülő mennyiség fele, az első negyedévben pedig 10 millió adag kellett volna érkezzen a vállalat nemzetközi ellátási láncából. Sajnos az exportkorlátozások csökkenteni fogják a szállításokat az első negyedévben, és valószínűleg befolyásolják a második negyedévit is.

A vállalat februárban kezdte meg a vakcina szállítását az EU-ba. A nehézségek ellenére célja, hogy 2021 első félévében 100 millió adagot szállítson le, ebből 30 milliót az első negyedévben.

A társaság együttműködik az Európai Bizottsággal és a tagállamokkal az ellátási kihívások kezelése érdekében. Továbbra is bízunk benne, hogy az EU ellátási lánc termelékenysége tovább fog javulni, hogy európai lakosok millióit segíthessünk megvédeni a vírustól.

 

vakcina koronavírus Orbán Viktor oltás Európai Unió astrazeneca
Kapcsolódó cikkek