Közélet

Pöröghetnek a záhonyi előkészületek

Számos közigazgatási hatósági ügy elvégzése alól mentesül a közúti határátkelő fejlesztését célzó beruházás.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította egy új kormányrendelet a záhonyi közúti határátkelő fejlesztését célzó beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A döntés célja az indoklás szerint az, hogy

a munka előkészületei gyorsabban és egyszerűbben folyjanak.

A kormányrendelet felsorolja a beruházásban – így a rendelet által is – érintett tizenhat bel-, és hat külterületi ingatlan helyrajzi számát. A hasonló kormányrendeletek megfogalmazásával egybeesve most is a beruházással összefüggőnek kell tekinteni mindazokat a közigazgatási hatósági ügyeket, amelyek annak megvalósításához, használatbavételéhez és üzemeltetésének beindításához szükségesek, valamint a beruházáshoz közvetlenül kapcsolódó, felsorolt létesítmények megközelítését, működését és városképi illeszkedését segítő közterület- és zöldfelület-rendezési, útépítési, közműcsatlakozási és -fejlesztési, valamint az azokkal összefüggő munkákkal kapcsolatos ügyeket.

A kormány kormánymegbízottként a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelölte ki. Egyes, megjelölt közigazgatási hatósági ügyre vonatkozó ügyintézési határidő – ha jogszabály rövidebbet nem állapít meg, illetve az előzetes vizsgálati eljárás és a környezeti hatásvizsgálati eljárás, valamint a természetvédelmi eljárások kivételével –

tizenöt nap, az ügyek egy másik csoportjában nyolc nap.

A beruházással összefüggésben nincs szükség pítészeti-műszaki tervpályázati eljárásra, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményre, településképi véleményezésre, és településképi bejelentésre sem. Nem kell továbbá elkészíteni az előzetes régészeti dokumentációt, ha a kulturális örökség védelméről szóló törvény megadott bekezdésében foglalt feltételeknek megfelelő örökségvédelmi hatástanulmány az adott beruházáshoz köthetően már rendelkezésre áll. Ha nem áll rendelkezésre, akkor egyszerűsített előzetes régészeti dokumentációt kell készíteni.

A felsorolt ingatlanokon – az egyedileg védett műemlék kivételével – bontás is végezhető bontási engedély nélkül, de arról elektronikus építési naplót kell vezetni.

Záhony
Kapcsolódó cikkek