Közélet

Vesztegetéssel vádol a Fővárosi Főügyészség egy volt iskolaigazgatót 

A vádlott a két tanítási nyelvű osztályokba felvételért gyermekenként jellemzően 3000, vagy 4000 eurót kért a szülőktől jogtalanul.

Vesztegetéssel vádolnak egy volt iskolaigazgatót. A vád szerint egy fővárosi kéttannyelvű, ingyenes közoktatási intézmény vezetőjeként

több esetben pénzt kért a külföldi szülőktől azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő gyermekeiket az iskolába felvegye

- a Fővárosi Főügyészség közleménye szerint.

A vádlott, egy 68 éves férfi 1997-2017 között egy budapesti, állami fenntartású, angol-magyar kéttannyelvű általános iskola és gimnázium intézményvezetője volt.

Az iskolába a felvételről, átvételről az igazgató döntött, nem átruházható jogkörben. A külsős iskolából érkező tanulóknak a két tanítási nyelvű osztályokba történő felvételhez az alapfokú képzésnél eredményes írásbeli és szóbeli szintfelmérőt, és közismereti tárgyakból vizsgát kellett teljesíteni, a középfokú képzésnél pedig eredményes nyelvi különbözeti vizsgát kellett tenni.

Fotó: Shutterstock

A vádirat lényege szerint a vádlott az iskola igazgatójaként 2016-2017. évben, a kötelező felvételi előírásokat, ezáltal az ingyenes közoktatásra vonatkozó szabályokat megszegve, pénzt kért azért, hogy a magyar nyelvet nem ismerő külföldi állampolgárok magyar nyelvet szintén nem ismerő gyermekeit az iskola két tannyelvű osztályaiba felvegye.

A szülők általában tolmács segítségével, személyesen keresték fel az igazgatót, aki az iskola bemutatását követően,

a két tanítási nyelvű osztályokba felvételért gyermekenként jellemzően 3000, vagy 4000 eurót kért a szülőktől.

A szülők nem tudtak arról, hogy az intézményben a közoktatás ingyenes, úgy tudták, hogy az igazgató által elkért, illetve neki átadott összeg a képzés díja.

A Fővárosi Főügyészség a vádlottal szemben 7 rendbeli (összesen 7 gyermek felvételéért kért jogtalan előnyt), önálló intézkedésre jogosult személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A főügyészség a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

vesztegetés iskolaigazgató Fővárosi Főügyészség
Kapcsolódó cikkek