Közélet

27 milliárd forintért megvehető a Keresztapa-filmek ikonikus kastélya

Becsült árának alig feléért árulják a legendás Los Angeles-i épületet.

A komoly történelemmel bíró Los Angeles-i kastély tulajdonosa csődöt jelentett, így az 1972-es „A keresztapa” című filmmel legendássá váló ingatlan eredeti árához képest 105 millió dollárral olcsóbban, mindössze 89,76 millió dollárért (körül-belül 27 milliárd forintért) cserélhet gazdát – számolt be róla a Business Insider.

Tulajdonosa, az ügyvéd és ingatlanbefektető Leonard Ross 2016-ben 195 millió dollárért hirdette meg az ingatlant.

Az árat akkor túl soknak találta a piac, így nem kelt el, ráadásul azóta a járvány sem felfelé tornázta az ingatlanárakat. 2018-ban 135, 202-ban pedig 125 millió dollárért próbált meg túladni rajta a tulajdonos.

Fotó: Shutterstock

Időközben Ross cégét, a szóban forgó ingatlant is birtokló LLC-t 52 millió dolláros fizetetlen hiteltartozása miatt csődeljárás alá helyezték, és az ikonikus épület eladására kötelezték.

Emiatt minden korábbinál kisebb, az eredeti árnál 54 százalékkal alacsonyabb áron, 89,76 millió dollárért hirdették meg.

A Business Insider megkeresésére Ross és ügyvédje sem válaszoltak.

Fotó: Shutterstock

A hosszú éveken keresztül William Randolph Hearst médiamogul tulajdonában lévő ingatlan korábban Beverly-ház néven szerepelt, ma már Hearst Estate a neve. 2013-ban havonta 600 000 dollárért (körül-belül 180 millió forintért) lehetett bérelni.

A keresztapa filmben Jack Wolz, a Corleone-család tyúkszemére lépő filmproducer otthonaként tűnt fel. A pletykák szerint itt forgatták azt a jelenetet, amikor Wolz karaktere egy levágott lófejjel ébred ágyában, de az ingatlanértékesítő szóvivője, Anthony Marguelas elmondta, hogy az a jelenet valójában New Yorkban lett forgatva.

A kastély Beyonce 2020-ban megjelent „Black is King” című nagylemezéhez készült videóklipben is szerepelt.

A látogatók a birtokra egy nagy vaskapun keresztül juthatnak be, majd egy 800 méteres kocsifelhajtón érkezhetnek meg a kastélyhoz. William Randolph Hearst egykori otthonához két medence is tartozik. A Paul Thiene tájépítész tervezte udvaron ápolt keretekkel és precízre vágott sövényekkel találkozhatunk. Az ingatlanhoz egy kétemeletes könyvtár is tartozik, amely kézzel faragott belső térrel, és részletgazdag mennyezettel is bír.

Fotó: Shutterstock

Az aranytónusú bútorzat pazar megjelenést kölcsönöz számos szobának. A 22 méter magas boltíves mennyezettel rendelkező nappalit gyakran bálteremként használják. A ház több nagy folyosóval is rendelkezik, az egyik 15, a másik 25 méter hosszú. Utóbbi falát egy 15 méteres festmény díszíti. Az épületben egy 32 méter hosszú billiárdterem várja a kikapcsolódni vágyókat.

Az ingatlan már a Corleone-család történetét bemutató trilógia előtt is ismert volt. 1953-ban John F. Kennedy és Jacqueline itt töltötték nászútjuk egy részét.

ingatlan A keresztapa kastély
Kapcsolódó cikkek