Közélet

Visszavonul Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke

Amíg élek, kész leszek megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust – mondta Fidel Castro 89 éves öccse.

Lemondott Fidel Castro öccse, Raúl Castro a Kubai Kommunista Párt elnökségéről, mert úgy érzi, beteljesítette a küldetését, és itt az idő, hogy átadja helyét a fiatalabb generációnak.

Raúl Castro, a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.

Mint mondta, elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel.

Amíg élek, kész leszek megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust

- mondta a 89 éves politikus.

Fotó: ARIEL LEY ROYERO / ACN / AFP

Castro a felszólalásában elítélte az Egyesült Államok utóbbi években megnövekedett ellenségességét, de azt hangoztatta, hogy országa kész a párbeszédre a kölcsönös tisztelet alapján. Ehhez azonban nem tesz a szuverenitását és a függetlenséget érintő engedményeket. Rosszallotta azt is, hogy Washington a koronavírus járvány ellenére is fokozta a Kuba elleni szankciókat.

Fidel Castro 2016-ban halt meg, de az állam elnökségét már 2008-ban átadta az öccsének.

A Kubai Kommunista Párt 8, kongresszusa négy napig tart. A párt főtitkárságát a sajtó értesülései szerint Miguel Díaz-Canel államfő veszi át, Castro visszavonul a politikából. Utolsó elnöki mandátumát 2013-2018 között töltötte le, de 1959 óta részt vett bátyjával, Fidel Castróval közösen az ország vezetésében.

Kína és Oroszország közeledése miatt fájhat az USA feje

Oroszország közelebb sodródik Kínához, miközben Washington pofonokkal vegyíti a közeledés gesztusait

 

lemond Kuba elnök kommunista párt Raúl Caastro
Kapcsolódó cikkek