Közélet

Egymást licitálják felül a klímacsúcson

Az új vállalásokkal elérhető a cél, hogy az átlaghőmérséklet ne legyen 1,5 Celsius fokkal magasabb az ipari forradalom előttinél.

Az Egyesült Államok 2030-ig minimum 50 százalékkal csökkenti a 2005-ös szinthez képest az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be csütörtökön Joe Biden az általa összehívott virtuális klímacsúcson, amelyen 40 ország, köztük Oroszország és India vezetője vesz részt. Megnyitó beszédében az amerikai elnök kifejtette elképzeléseit egy zöldebb gazdaságról, amelyben az éghajlatváltozást minden ágazatban komolyan veszik, és ez több, jól fizetett munkahelyet eredményez.

Azt tehetjük, hogy nem pusztán virágzóbb gazdaságot építünk, hanem olyat, amely egészségesebb, igazságosabb és tisztább az egész bolygó számára

– fogalmazott Biden, aki szerint ezek a lépések „legkésőbb 2050-ig a nettó nulla kibocsátásra fogják átállítani Amerika gazdaságát”.

Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Az Egyesült Államok a világ második legnagyobb légszennyezője Kína után, és Peking is komoly lépéseket tervez a klímaváltozás lassítása érdekében.

Hszi Csin-ping elnök a csúcson mondott beszédében bejelentette, hogy országa a XV. ötéves terv alatt, vagyis 2026 és 2030 között megkezdi a szénfelhasználás visszafogását, de addig is szigorúan szabályozza azt. Japán 46 százalékkal tervezi csökkenteni az emissziót 2030-ra, Kanada pedig 40-45 százalékkal. A világ 3., illetve 10. legnagyobb gazdaságának, valamint az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a korábban bejelentett vállalásai a Biden-adminisztráció szerint azt jelentik, hogy sikerülhet elérni a célt, hogy az átlaghőmérséklet ne legyen ne legyen 1,5 Celsius fokkal magasabb az ipari forradalom előttinél.

Joe Biden Hszi Csin-ping Klímacsúcs
Kapcsolódó cikkek