Közélet

Egyre több fiatal szenved poszt-Covid-tünetektől

A tünetegyüttes alapvetően hasonló. Akik otthon vészelték át a fertőzést, azoknál gyakran több héttel később jelentkeznek a tünetek.

Egyre több fiatal jelentkezik poszt-Covid-tünetekkel a Szent Ferenc Kórház tavaly óta működő rehabilitációs osztályán. Az egyházi intézményben a múlt héten a járóbeteg-szakrendelést és a nappali kórházi ellátást is elindították a koronavírus fertőzésen átesettek számára – írja az Infostart.

A tünetek alapvetően hasonlók az eddigiekhez:

ízérzés- és szaglászavar, fulladás, száraz köhögés, a szívizom és a szív külső hártyájának gyulladása, szívelégtelenség, ízületi és izomfájdalmak, valamint az újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok, többek közt alvászavar, demencia, gyerekek esetében tanulási zavar.

A Szent Ferenc Kórház főigazgatója szerint azoknál,

akik otthon vészelték át a fertőzést, gyakran több héttel később jelentkeznek a tünetek, főleg a mentálisak, mint például a depresszió.

Fotó: Remko de Waal / ANP / AFP

Toldy-Schedel Emil megerősítette a hírt, miszerint

eleinte a poszt-Covid-tünetek csak a betegek 10–15 százalékánál jelentkeztek, mára azonban ez az arány 30 százalék körülire nőtt.

Ennek a növekedésnek egyrészt az az oka, hogy egyes tünetek akár hónapokkal később alakulnak ki, másrészt mind több állapotról tudni biztosan, hogy az a koronavírus-fertőzés egyfajta következménye. A nemzetközi irodalomban úgy szerepel, hogy a betegek 15–47 százalékának van egynél több poszt-Covid-tünete, tünetegyüttese.

A leggyakoribb és egyben a leggyorsabban gyógyítható tünetegyüttes a köhögés és a fulladás. A főigazgató elmondta, hogy a Szent Ferenc Kórház – Fertőzés utáni rehabilitációs lehetőségek nevű Facebook-oldalon az érintettek kitölthetnek egy kérdőívet, melynek segítségével könnyebben el tudják dönteni, hogy szükséges-e orvoshoz fordulniuk a panaszaikkal.

Legtovább a poszttraumás stressz és az alvászavarok tartanak, vagyis leginkább a mentális és pszichés tünetek. Orvosi szempontból azonban azok a betegek kerülnek a legnehezebb helyzetbe, akiknek a koronavírus maradandó fibrotikus elváltozást okozott a tüdejükben.

koronavírus
Kapcsolódó cikkek