Közélet

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa

Az innováció a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg 100 millió forintból.

Elkészült a lélegeztetésre szoruló betegek hatékony gyógyításához szükséges tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen. A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg 100 millió forintból, az innováción magyar kutató-fejlesztő mérnökök, orvosok, fizikusok és matematikusok is dolgoztak.

A berendezés lehetővé teszi egyszerre 5-10-20 vagy akár még több ember lélegeztetését is,

valamint kórházi környezeten kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban üzemeltethető, kórházi infrastruktúra hiányában is védi az egészségügyi dolgozókat. A projekt megvalósítása sok súlyos állapotú koronavírusos fertőzött életét mentheti meg világszerte.

A tömeg-lélegeztetés koncepciójának kidolgozásával egy teljesen új, jól skálázható, költséghatékony páciens lélegeztetési megoldás alakult ki, amely hatékonyan használható járványhelyzetek (pl.: SARS, COVID-19, MERS, madárinfluenza stb.), terrortámadások, illetve egyéb katasztrófák esetén.

Fotó: Óbudai Egyetem Facebook-oldal

Egy olyan prototípust alakítottak ki a szakemberek, mely gyártói kapacitással rendelkező ipari szereplők által gyorsan értékesíthető. A projekt során létrejött a tömeg-lélegeztetőrendszer mobilizálható, könnyen szállítható a rendszer tesztkörnyezetének kialakítása és működésének tesztelése is megtörtént már egy külső helyszínen – közölte az Óbudai Egyetem.

Mint írták, a tömeg-lélegeztetés a páciens lélegeztetés hagyományos koncepcióját egészíti ki új funkciókkal, ellentétben a járvány első hullámánál kialakított, úgynevezett társlélegeztetés koncepciójával. A tömeg-lélegeztetőrendszer egységesített szoftver megoldásaival az orvosi szakszemélyzet munkahatékonyságát növeli, egyszerre sok páciens kevés orvosi személyzettel történő hatékony monitorozására ad lehetőséget. Védi a szakszemélyzet egészségét azzal, hogy a kilélegzett levegőt a pácienstől automatikusan elszállítja és megszűri.

Jelentősen csökkent egy nap alatt a koronavírus miatt kórházban ápoltak száma

Folyamatosan zajlik a vakcináció, a beoltottak száma 3 363 596 fő, közülük 1 425 124-en már a második oltást is megkapták.

 

 

Óbudai Egyetem tömeg-lélegeztetőrendszer
Kapcsolódó cikkek