Közélet

Előkelő helyezést ért el a PTE a tekintélyes nemzetközi rangsorban

A Times Higher Education legfrissebb nemzetközi rangsorában hat magyar egyetem szerepel.

Az előkelő 201-300. pozícióba rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a londoni központú, tekintélyes Times Higher Education (THE) legfrissebb, szerdán nyilvánosságra hozott nemzetközi rangsorában.

A PTE ezzel a helyezésével a legjobb magyar egyetem lett a több mint 1000 egyetemet rangsoroló összevetésben.

A Times Higher Education „Impact Ranking” rangsorában 94 ország, 1115 legjobb intézménye szerepel. A brit cég a 17, ENSZ által elfogadott fenntartható fejlődési cél mentén értékelte az intézményeket.

A lista első helyét a Manchesteri Egyetem szerezte meg. A dobogóra két ausztrál intézmény, a University of Sydney és az RMIT fért még fel.

A listából jól kirajzolódik, hogy a tudományos publikációk legfontosabb nyelve az angol, hiszen a legjobb nem angol nyelvterületről érkező szereplők a hatodik helyezett dán Aalborgi Egyetem, és a huszadik helyre rangsorolt Bolognai Egyetem lettek.

A Pécsi Tudományegyetem olyan rangos intézményekkel került egy kategóriába (201-300.), mint a francia Sorbonne, vagy az amerikai Massachusetts Egyetem, és olyan felsőoktatási intézményeket előzött meg többek között, mint a Pármai Egyetem vagy a Tokiói Tudományegyetem.

Fotó: Pécsi Tudományegyetem

A listára a magyar egyetemek közül, a PTE mellett felkerült a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem (egyaránt 301-400.), a Semmelweis (401-600.), az ELTE és a Széchenyi István Egyetem (egyaránt 601-800.) is.

Természetesen örülünk az eredménynek, ugyanakkor van még hova fejlődni, és ennek a lehetősége adott, mert kiváló oktatókkal és hallgatókkal rendelkezünk

– hangsúlyozta Miseta Attila, a PTE rektora.

A háttérkörülményeink pedig hála az európai uniós és hazai támogatásoknak, valamint sikeres pályázati tevékenységünknek, egyre jobbak. Szeretném, ha az intézmény valamennyi kara hatékonyan venne részt az egyetem hírnevének öregbítésében!

– nyilatkozta az intézmény első embere.

A Times Higher Education szerdán közölte 2021-es University Impact rangsorában az Egészség és jóllét (Good Health and Wellbeing) kategóriában világ 10 legjobb egyeteme közé sorolta a Semmelweis Egyetemet, amely egy év alatt 45 helyet lépett előre ezen a listán. Ebben a kategóriában három további magyar intézmény szerepel:

a Debreceni Egyetemet a 87., a Pécsi Tudományegyetemet a 101–200., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 301–400. helyre

rangsorolta a vállalat.

Manchesteri Egyetem Pécsi Tudományegyetem Semmelweis Egyetemet Times Higher Education felsőoktatás
Kapcsolódó cikkek