Közélet

Felfüggeszthetik a Johnson & Johnson vakcinájának használatát az USA-ban

Összesen 6,8 millió amerikai kapta meg eddig a vakcinát.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA azt javasolja, hogy szüneteltessék az Egyesült Államokban a Johnson & Johnson által kifejlesztetett koronavírus elleni vakcina alkalmazását, mivel „ritka és súlyos” típusú vérrögképződést is eredményezhet a beoltottaknál – írja a CNN.

Az Egyesült Államokban eddig 6,8 millió ember kapott a Johnson & Johnson vakcinájából és összesen hat esetben fedeztek fel vérrögképződést.

Dr. Anne Schuchat, a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatóhelyettesének és Dr. Peter Marks, az FDA igazgatójának közös nyilatkozata szerint

mind a hat eset 18 és 48 év közötti nőknél fordult elő, és a tünetek 6–13 nappal az oltás után jelentkeztek.

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

A CNN megkereste az amerikai céget, hogy reagáljon a fejleményekre: a Johnson & Johnson közlése szerint azoknál a felnőtteknél, akik kaptak a vakcinából, és súlyos fejfájás, hasi fájdalom, lábfájás vagy légszomj alakult ki az oltást követő három héten belül, azok azonnal keressék fel az orvosukat. Hangsúlyozták azonban, hogy

ilyen súlyos reakciók egymillió esetből egyszer történhetnek meg.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat megkezdte a koronavírus elleni egyadagos vakcinája szállítását az EU országaiba. A brüsszeli bizottság október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével.

Magyarországra kedden érkezett meg az első szállítmány a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinájából.

Az első szállítmány összesen 28 800 embernek elegendő vakcinát tartalmaz.

vakcina Johson and Johnson Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek