Közélet

Hetvenezren kapnak sms-t, akik időpontot foglalhatnak az oltásra

A jövő héten egyszerre ötféle oltóanyaggal olthatnak az orvosok és az ápolók – jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A járványügyi adatok javulnak, de még mindig további fegyelmezettségre van szükség

– mondta György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtójájékoztatóján. Hozzátette:

minden harmadik magyar megkapta az oltást, 3,36 millió felett van a beoltottak száma.

Eddig 4 325 968-an regisztráltak oltásra, és több mint kétharmaduk túl van az oltáson, az idősek 90 százaléka már megkapta a vakcinát, az összes magyarországi beoltott 60 százaléka 60 év feletti – tette hozzá az államtitkár.

A legfrissebb adatok szerint

a 18–59 év közöttiek 54 százaléka kapott oltást, eddig ebben a korcsoportban 2,3 millió fő regisztrált, 1,2 millióan már oltottak, s egymillió felett van a várakozók száma. Kiemelte: vannak olyan települések, ahol már minden regisztráltat beoltottak.

Fotó: Kiss Dániel / MTI

György István hangsúlyozta: az oltási sebességet az oltóanyagok száma határozza meg, jelenleg is második helyen állunk e tekintetben az Európai Unióban, csak Málta előz meg minket, ahol a lakosság 72 százalékának vakcinációjához szükséges oltóanyag már rendelkezésre áll.

A héten négyféle vakcinaszállítmány érkezett:

68 400 Moderna, 248 040 Pfizer/BioNTech, 72 000 AstraZeneca, valamint 100 000 Szputnyik V is jött, amelyet a második oltáshoz fognak használni.

Az államtitkár kiemelte,

a hétvégén 600 ezer Sinopharm vakcinát várnak, ennek felét a háziorvosoknak küldik ki, a másik felével pedig oltópontokon oltanak majd.

Bejelentette, hogy kísérleti jelleggel kipróbálnak egy időpontfoglaló rendszert, szerdától 70 ezer regisztrált kap majd sms-t. Ők Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten az egyetemi kórházak oltópontjain kérhetnek majd időpontot. Arra kérte azokat, akik sms-t kapnak, hogy csütörtökön 16 óráig foglaljanak időpontot az oltópontokon. Ha a próbaüzem pozitív lesz, akkor minden kórház oltópontján lehetőség lesz időpontfoglalásra – tette hozzá György István.

A jövő héten egy időben ötféle oltóanyaggal oltanak az orvosok és az ápolók – erről Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt az operatív törzs tájékoztatóján. A háziorvosok díjazásával kapcsolatban elmondta, ha ünnepnapokon, hétvégén, szabadnapokon oltanak, akkor díjazásban részesülnek, és ez bármelyik vakcina esetében így van, egyéb esetben nem kapnak az orvosok semmilyen külön díjazást az oltásokért. A fiatalok regisztrációjával kapcsolatban kiemelte: örömmel látja, hogy ők is jelentkeznek az oltásra.

Müller Cecília györgy istván
Kapcsolódó cikkek