Közélet

Hol végzik az unióban vagy az államokban legyártott vakcinák?

Az EU nem vezet be exporttilalmat a vakcinákra, míg Angliában vagy Amerikában a legyártott oltásokat 100 százalékban helyben használják fel.

Ugyan az tett előrelépéseket az oltóanyag-stratégiában, Brüsszelben továbbra sem vezetnek be exporttilalmat a vakcinákra. Míg az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban ezzel szemben a legyártott oltásokat 100 százalékban helyben használják fel, többek között ezért is haladhatnak intenzívebben a tengerentúli oltási programok – mutat rá a Statista és az Airfinity.

Fotó: Shutterstock

Az egyébként is akadozó vakcinaellátásnak az sem tett kifejezetten jót, hogy több európai ország felfüggesztette az AstraZeneca (új nevén Vaxzevria) oltóanyagának a használatát.

Azonban az exporttilalom hiánya is látványos különbségeket okoz:

  • míg az unióban legyártott vakcinák több mint negyven százalékát exportálják,
  • addig Angliában és Amerikában száz százalékban helyileg használják fel a legyártott oltóanyagokat.
  • Legyártott vakcina dózisok helyi felhasználása és az aránya. Fotó: Statista / Airfinity

    Így az Európai Unióban készített 110 millió vakcinából csupán 64 millió dózist adtak be valamelyik tagállamban. Míg Amerikában mind a 164 millió adag oltóanyagot helyi emberek kapták meg. Hasonló az arány Angliában is, az előállított 16 millió oltás mindegyikét honfitársaiknak adták be.

    A legnagyobb oltóanyaggyártó országhoz, Kínához képest jobbak az uniós mutatószámok, a távol-keleti ország alig több mint oltásainak felét (52 százalék), vagyis 120 millió dózist hasznosított belföldön, míg 109 milliót adagot értékesített külföldre.

    Merkel, Macron és Putyin a Szputnyik V európai használatáról egyeztetett

    Vlagyimit Putyin, Angela Merkel és Emmanuel Macron kedden konferenciahíváson keresztül tárgyalt egymással, az egyeztetés fő témája az orosz Szputnyik V oltóanyag európai alkalmazása volt.

     

    tilalom vakcina Európai Unió export Egyesült Királyság Amerikai Egyesült Államok
    Kapcsolódó cikkek