Közélet

Az államokban eluralkodott az oltási optimizmus, mi folyik az unióban?

Miközben Amerikában egy pozitív hangulat hullám indult meg, addig Európában a harmadik hullám határozza meg a közbeszédet.

Ahogy belépünk a koronavírus-világjárvány második évébe, jelentős kedély különbségeket tapasztalhatunk az európai és az amerikai kontinens között. Miközben az Egyesült Államokban a csökkenő fertőzési számok, és a rohamtempóban haladó oltási program egy optimista hangulat hullámot idézett elő, addig az Európai Unióban egy másik hullám, a harmadik hullám határozza meg a közbeszédet.

Fotó: Shutterstock

Ahogy azt a Statista elemzőinek grafikonja is kiválóan szemlélteti,

  • Amerikában már tavaly október óta nem látott alacsony szintre esett a hétnapos mozgóátlag az új koronavírusos fertőzések számában,
  • míg Európában éppen egy ellentétes trend mutatkozik meg az új vírusvariánsok terjedésével, miközben a kontinens jelentős részén lezárások vannak érvényben.
  • Az Európában és Amerikában új Covid-19 fertőzöttek számának hét napos mozgóátlaga. Fotó: Statista/John Hopkins University

    Az elemzőknek úgy fest, hogy azok az intézkedések, amelyek eredményesnek mutatkoztak a tavaly tavaszi koronavírus-mutációval szemben, az újabb verziók féken tartásában már kevésbé hatásosak.

    Ezzel párhuzamosan komoly társadalmi nyomás helyezkedik az európai országok vezetőire az újranyitás mellett, miközben a szakértők szerint még szigorúbb intézkedésekre lenne szükség a sikeresebb védekezéshez – írja a portál.

    Az sem segít a helyzeten, hogy az Európai Unióban a tervezettnél lassabban halad az oltási program.

    Magyarország a második az átoltottság terén Európában

    Március 11-ig a lakosság 11,3 százaléka már legalább egy oltást megkapott, ez az arány az EU-ban nem éri el a 7 százalékot.

    Az oltási kampánnyal azonban az unió tagállamaihoz hasonlóan például Franciaország is le van maradva, vasárnapig csak valamivel több, mint ötmillió embernek (a lakosság 7,5 százaléka) adták be az első adagot, míg 2,2 milliónak (3,3 százaléknak) pedig mindkettőt.

    Miközben az államokban naponta közel 2,5 millió oltóanyagot adnak be egy nap, ami a 328 milliós ország lakosságának a 0,76 százalékát jelenti.

    Így az amerikaiak számára egyre inkább kilátásba kerül, hogy idén nyáron már a világjárványt maguk mögött hagyva tarthatják nemzeti ünnepüket.

    Regisztráció védőoltásra

    Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

     

    fertőzés vakcina koronavírus oltás Európai Unió Amerikai Egyesült Államok
    Kapcsolódó cikkek