Közélet

Hónapokkal a fertőzés után is ölhet a koronavírus

Az eddigi legátfogóbb, a koronavírus-fertőzés hosszú távú hatásait vizsgáló kutatás megerősítette az orvosok félelmeit: a kór még annál is halálosabb, mint eddig gondolták.

A SARS-CoV-2 vírus még fél évvel azután is éreztetheti pusztító hatását, hogy először bejut az emberi szervezetbe: azoknál, akik átestek a betegségen, a következő hat hónapban az elhalálozás kockázata 59 százalékkal magasabb, mint nem fertőzött társaiknál. Ezer – korábban felgyógyultnak hitt – betegből minden nyolcadik fél éven belül meghal a koronavírus hosszú távú szövődményeiben – állítja egy, a Nature magazinban megjelent, a Bloomberg által szemlézett tanulmány.

A kutatás szerint a vírusfertőzés hosszú távú komplikáció között felsoroltak között van

  • a vérrög-képződés,
  • az agyvérzés,
  • a cukorbetegség,
  • légzési nehézségek,
  • szív-, máj-, illetve vesekárosodás,
  • depresszió, szorongás és az emlékezetvesztés is.
  • A kutatók hangsúlyozzák: a hosszú távú komplikációk előfordulásának esélye jóval nagyobb, mint az influenza esetében.

    A szövődmények a fertőzöttek mintegy 10 százalékánál fordulhatnak elő.

    Elsősorban nem azoknál jelentkezhetnek, akik kórházba kerültek a betegségük miatt, és esetleg intenzív kezelésre is szorultak, hanem azoknál, akik viszonylag enyhe tünetekkel vészelték át a fertőzés akut fázisát.

    Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

    Ennek oka lehet, hogy míg a súlyos állapotba kerülő betegek immunválasza elég erős volt ahhoz, hogy szervezetük megszabaduljon a vírustól, az enyhe tünetek egyúttal azt is jelezhetik, hogy a fertőzött szervezet nem küzdötte le teljesen a SARS-CoV-2-t. Ez pedig egy tartós, krónikus immunválaszt vált ki a szervezetben, ami – bár ahhoz nem elég hatékony, hogy megszabaduljon a vírustól – elég erős ahhoz, hogy a szervezetben károkat okozzon.

    A long covidnak hihetetlen gazdasági, pszichológiai hatásai lehetnek

    – mondta a Bloombergnek nyilatkozva Dr. Avi Nath, a kutatás egyik vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus hosszú távú káros hatásai főként a legaktívabb, negyvenes korosztályban, és nagyobb arányban a nőknél jelentkeznek.

    Regisztráció védőoltásra

    Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

     

    koronavírus-fertőzés Covid-19 járvány long covid hosszú távú hatások
    Kapcsolódó cikkek