Közélet

Júniusig az összes veszélyeztetettet beolthatják Németországban

A német kancellár elmondása alapján a korlátozások enyhítésére számíthatnak azok a polgárok, akik megkapták mindkét oltásukat.

Legkésőbb júniusig befejeződhet Németországban a veszélyeztettek oltása, így hamarosan bárki jelentkezhetnek az oltási programba. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenkit azonnal be is fognak tudni oltani – mondta Angela Merkel.

Bizakodóbb a német kormány, de a járvány még közbeszólhat

A berlini kormány felülvizsgálta a német gazdaság idei növekedési kilátásait, de a koronavírus-járvány még felülírhatja a bizakodó terveket.

Akkor már bárki jelentkezhet a koronavírus elleni védőoltásra, és a rendelkezésre álló vakcinák alapján kapják majd meg az oltásokat. Merkel arra is felhívta a figyelmet, hogy ez várhatóan társadalmi vitához vezet, mivel a már beoltott lakosság többlet jogokat követelhet majd magának.

Így legkésőbb júniusban mindenki előtt megnyílik a védőoltás megszerzésének lehetősége

- mondta Angela Merkell német kancellár.

Fotó: Shutterstock

A kancellár elmondása alapján a korlátozások enyhítésére számíthatnak azok a polgárok, akik megkapták mindkét oltásukat.

A tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után elmondta, hogy a beoltottak az utolsó adag oltás utáni 15. naptól, valamint a fertőzésen a megelőző hat hónapban átesett emberek és a fertőzésen korábban átesett, de egy adag oltással már legalább két hete rendelkező emberek szabadon felkereshetik az aktuális járványügyi szabályok alapján működő üzleteket, vendéglátóhelyeket, sport, kulturális vagy egyéb intézményeket, amelyeket mindenki más csak a – hetente egyszer ingyenes – antigén gyorsteszt elvégzése után, friss negatív lelet felmutatásával látogathat.

További könnyítés a beoltottaknak és gyógyultaknak, hogy külföldi útról hazatérve nem kell negatív tesztet felmutatni vagy karanténba vonulni, kivéve, ha a SARS-CoV-2 valamely fokozottan veszélyes új változata által sújtott területen jártak.

Míg a turizmus újraindulásával kapcsolatban Merkel még korainak tartja az időt ahhoz, hogy ez szóba kerüljön.

A németországi oltási program egy hónapja még komoly lemaradásban volt az akadozó uniós vakcinabeszerzések miatt. Pár hete még pár százezer embert tudtak beoltani egy nap, ma már 500-700 ezer lakost tudnak oltani.

Jelen állás szerint a német emberek 23 százaléka már megkapta legalább az első oltását, míg 7 százalékuk már a második adagon is túl van – írják.

A Zöldek győzelme megmozgatná a piacokat

A várható német politikai átrendeződés véget vethet a negatív államkötvényhozamok időszakának.

 

Németország vakcina koronavírus oltási program Angela Merkel
Kapcsolódó cikkek