Közélet

Reagált az AstraZeneca az uniós konfliktusra

A gyártó sajnálja az Európai Bizottság döntését, hogy jogi lépéseket tesz a vakcina szállítási nehézségei miatt.

Az AstraZeneca sajnálja az Európai Bizottság döntését, hogy jogi lépéseket tesz a COVID-19 vakcina szállítása kapcsán. A gyártási kihívások után a vállalat az előrejelzésnek megfelelően április végéig közel 50 millió adag vakcinát fog szállítani az európai országokba – juttatták el állásfoglalásukat közleményben.

Az AstraZeneca maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött előzetes adásvételi szerződésnek, és határozottan fog védekezni a bíróságon.

Úgy gondoljuk, hogy minden pereskedés érdemtelen, de üdvözöljük ezt a lehetőséget a vita mielőbbi megoldására. Nagyra értékeljük a tagállamok politikai vezetőinek és egészségügyi szakembereinek a munkáját, amely lehetővé tette Európában az oltási kampány elindítását, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy azt a lehető legnagyobb mértékben segítsük.

- fogalmaztak a közleményben.

Az oltóanyagot nehéz gyártani, ezt bizonyítják az ellátási kihívások, amelyekkel számos vállalat szembesül Európában és a világ minden táján. Haladunk a technikai kihívások megoldásával, és a kibocsátásunk javul, de az oltóanyag gyártási ciklusa nagyon hosszú, így időre van szükség, hogy ezek a fejlesztések a kész vakcina mennyiségének növekedését eredményezzék.

Fotó: Shutterstock

Az EU támogatta a COVAX kezdeményezést a vakcinák alacsony és közepes jövedelmű országokba történő egyenlő elosztása érdekében.

Az AstraZeneca jelenleg több mint 100 ország vezető szállítója a COVAX-on keresztül, és az eddigi ellátás 97 százalékát biztosítja.

Minden ilyen adag az EU-n kívülről származó vakcinaszérummal került előállításra.

Bízunk benne, hogy a lehető legtöbb ember beoltása érdekében konstruktívan együttműködhetünk az Európai Bizottsággal. Éjjel-nappal dolgozó munkatársaink ezreit az a cél motiválja, hogy profit nélkül segíthessünk a világnak; továbbra is szilárdan elkötelezettek amellett, hogy oltóanyagunkat Európa és a világ minden tájára eljuttassuk.

- írták a közleményben.

Az EU bepereli az AstraZenecát a vakcinák késedelmes szállítása miatt

Az Európai Bizottság hétfőn bejelentette, hogy jogi lépéseket indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen, mivel az nem tartotta be a koronavírus-vakcinák szállítására vonatkozó szerződést, és nem rendelkezik „megnyugtató” tervvel a jövőbeli szállításokkal kapcsolatban.

 

Európai Bizottság astrazeneca
Kapcsolódó cikkek