Közélet

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok

Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját, itt az ideje, hogy az amerikai csapatok hazajöjjenek – mondta Joe Biden.

Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig – jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében.

Ideje befejezni Amerika leghosszabb háborúját. Itt az ideje, hogy az amerikai csapatok hazajöjjenek

- fogalmazott az elnök. A jelenleg Afganisztánban állomásozó, körülbelül 2500 amerikai katona kivonása május 1-jén megkezdődik. Nem fogunk elhamarkodottan rohanni a kijárat felé – mondta az amerikai elnök.

Biden szerint egyre kevésbé világos, hogy az amerikai csapatoknak miért kellene Afganisztánban maradniuk. Nem folytathatjuk az afganisztáni katonai jelenlétünket abban a reményben, hogy majd ideális feltételeket teremtünk a kivonulásunkhoz. Én vagyok a negyedik amerikai elnök, amióta az amerikai csapatok Afganisztánban vannak. Két republikánus. Két demokrata. Nem ruházom át ezt a felelősséget az ötödikre – mondta.

Fotó: ANDREW HARNIK / POOL / AFP

Joe Biden elmondta, hogy

mióta Barack Obama alelnökeként Afganisztánban járt, úgy gondolja, hogy csak az afgánoknak van joguk és felelősségük vezetni az országukat.

Felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt likvidálták Oszama bin Ladent, az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat vezetőjét, és az amerikai katonák azóta is az ázsiai országban vannak.

Úgy gondolom, hogy elsősorban azért vonultunk be Afganisztánba, hogy az országot még egyszer ne használhassák fel támaszpontként egy hazánk elleni támadáshoz. Ezt a célt megvalósítottuk. Úgy fogalmaztam, hogy Oszama bin Ladent a pokol kapujáig is követnénk. Pontosan ezt tettük, és elkaptuk – mondta az elnök.

Azt is egyértelművé tette, hogy a katonáikat ugyan kivonják, de az Egyesült Államok nem veszi le a tekintetét a terrorfenyegetettségről sem Afganisztánban, sem a világ más táján.

Joe Biden már régóta szkeptikus az Egyesült Államok afganisztáni jelenlétével kapcsolatban. Barack Obama alelnökeként – szinte egyedüliként az adminisztrációban – azt tanácsolta az elnöknek, hogy csökkentse a katonai szerepvállalást.

Elemzők szerint az amerikai csapatok kivonása egyértelmű kockázatokkal jár, ugyanis előidézheti a tálibok erősödését, illetve eltörölheti a demokrácia és a nők jogai terén az elmúlt két évtizedben elért eredményeket. Továbbra is támogatjuk az afgán nők és lányok jogait, és jelentős humanitárius és fejlesztési segítséget nyújtunk majd az országnak – mondta Biden. Arra kérte a régió országait – kiemelve Pakisztánt, Oroszországot, Kínát, Indiát és Törökországot -, hogy tegyenek többet Afganisztán támogatásáért.

Eltörölnék a diákhiteleket az Egyesült Államokban

A Biden-kormányzat eltökélt célja, hogy lefaragjon az amerikai társadalmat évtizedek óta nyomasztó diákhitel-állományon.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek