Közélet

Lassan, de növekszik a fiatalok oltási hajlandósága is

A lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon.

A magyarok többsége továbbra is óvatos és teljes nyitást csak augusztusig bezárólag vár. Folytatódott a bizonytalanok és oltásellenesek lakosságon belüli arányának csökkenése, és egyértelműen az oltást vállalók irányába billent a mérleg – derült ki az Ipsos áprilisi kutatásából.

Az felmérés eredményeiből kiderül, hogy a kormány által bejelentett fokozatos nyitástól függetlenül a lakosság jelentős része továbbra is tartja a személyes védekezésre vonatkozó szokásait, odafigyel a maszkviselésre és a kézmosásokra, újra nagyobb arányban kerüli a személyes találkozókat és a tömegközlekedést.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az általános óvatosság mutatója azonban, a továbbra is magas megbetegedési és halálozási értékek ellenére sem közelíti meg az év eleji lokális csúcsot.

Ugyanakkor a lakosság egyre nagyobb hányada válik nyitottá a vakcinákra. Az áprilisban mért oltási hajlandóság minden eddiginél magasabb, egyúttal az ellenzők és bizonytalanok tábora is csökkent.

Jelenleg a magyarok 58 százaléka oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel.

Az oltási kedv javulásával párhuzamosan a regisztrációs hajlandóság is fokozatosan növekedett az elmúlt két hónapban, azonban a pozitív trend nem minden lakossági szegmensben azonos dinamikájú.

Immáron az 1992 után született lakosság 42 százaléka kéri a vakcinát

(ez 7 százalékpontos növekedés februárhoz képest), de 52 százalékos többség továbbra is ellenzi azt (1 százalékpontos növekedés). A bizonytalanok aránya a többi korcsoport átlagának megfelelő.

A 18-39 év közötti felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra (24 százalék), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék volt hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen (szemben a 75 százalékos teljes lakossági átlaggal).

Fotó: Ipsos

Ezzel egyidejűleg a 60 év felettiek 72 százaléka szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87 százalék jelezte is ilyen szándékát a hivatalos weboldalon.

A legkisebb bizonytalanság és a legmagasabb oltási szándék az átoltottságban vezető fővárosban mérhető

(77 százalék, szemben a 21 százalék elutasítóval), és a legmagasabb regisztrációs hajlandóságot is Budapest lakossága mutatja (66 százalék az oltáspártiakon belül, 51 százalék a teljes budapesti lakossági szegmensben).

Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb (46 százalék oltáspártival szemben 45 százalék ellenző), ami a regisztrációs számokban is érzékelhető (39 százalék).

A magyar lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon,

és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít.

oltási regisztráció nyitás lakossági felmérés vakcina koronavírus oltási hajlandóság Ipsos
Kapcsolódó cikkek