Közélet

Májusban tartják meg a vizsgákat a szakképzésben

Szigorú járványügyi óvintézkedések mellett tehetnek szakmai vizsgát a szakképzésben tanulók.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tervei szerint májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók.

A technikumokban és szakképző iskolákban kiemelt fontosságú a szakma gyakorlásához szükséges kompetenciák meglétének ellenőrzése.

A gyakorlati vizsgákat a járványhelyzetre tekintettel tavaly is szigorú óvintézkedések mellett szervezték meg az iskolai rendszerű szakképzésben

- hangsúlyozta Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár.

A gazdaság újraindításához nagy szükség van a versenyképes szaktudással bíró, tehetséges fiatalokra, de változatlanul elsődleges fontosságú az emberek egészségének védelme, a fertőzési kockázatok mérséklése. Ennek érdekében a szaktárca a tavaly május-júniusi vizsgaidőszak tapasztalatait figyelembe véve már dolgozik az idei szakmai vizsgákra vonatkozó szabályozás kialakításán.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A minisztérium álláspontja szerint a szakképzésben fokozottan ügyelni kell a vizsgák szakmai színvonalának megtartására.

Az elsajátított gyakorlati tudás számon kérése különösen a szabályozott szakmák, mint például betegellátás, -ápolás vagy a veszélyes berendezések javítása, karbantartása esetén kiemelt jelentőségű. Csak így garantálható, hogy a sikeresen vizsgázók a munkaterületük minden feladatának ellátásához szükséges összes kompetenciával rendelkezzenek

– emelte ki Pölöskei Gáborné.

A minisztérium tervei szerint a komplex szakmai vizsgák írásbeli részét az írásbeli érettségi vizsgákat követő időszakban szervezhetik majd meg az intézmények.

A szakképzés lényegét jelentő gyakorlati vizsgákat az iskolák az általuk meghatározott időpontban tarthatják meg.

A vizsgákat az érettségikhez hasonlóan, a tavaly bevált megoldásnak megfelelően kis létszámmal, az előírt védőtávolság biztosításával, az óvintézkedések betartásával kell lebonyolítani.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek