Közélet

Már százezer pedagógus megkapta az oltást

Az elmúlt hét kiemelkedő oltási hét volt, soha ennyi vakcinát még nem adtak, be, összesen 726 ezren kaptak védőoltást.

Magyarország az egyik legfeszesebb oltási tempót diktálja, már beoltottak 2,5 millió embert, a lakosság 25 százaléka legalább az első oltását megkapta

– mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Kiemelte, a kétszer beoltottak száma meghaladja az egymillió főt, ami a lakosság 10 százalékát teszi ki.

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán, a lakosság 25 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal. György István szerint azzal, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat, lehetőség nyílik a védelmi intézkedések fokozatos lazítására is. Kiemelte, minden egyes beoltottal közelebb kerülünk ahhoz, is, hogy működhessenek az iskolák, az egyetemek, az éttermek, az emberek találkozzanak a barátaikkal.

Eddig az idősek oltása volt a prioritás, de a praxisokban elkezdődött az aktív korosztály vakcinációja is. Már 100 ezer pedagógus megkapta az oltást, és további 100 ezer kap majd sms-t

– mondta György István.

A múlt héten beoltott pedagógusok esetében a második oltás az érettségi időszakára esik, ezért őket egy újabb sms-ben értesítik majd a második oltás időpontjáról, ami valószínűleg egy hétvégi nap lesz. Az oltások többnyire oltópontokon és szakrendelőkben zajlanak, és többnyire Pfizer/BioNTech-vakcinát kapnak – tette hozzá.

Az elmúlt hét adatait ismertetve elmondta, kiemelkedő hét volt, soha ennyi oltást nem adtak még be. Összesen 726 ezren kaptak védőoltást, az első oltások száma meghaladta a 526 ezret. Az e heti vakcinációs tervvel kapcsolatban elmondta, még mindig kevesebb az oltóanyag, mint ahányan regisztráltak az oltásokra. Eddig 3,9 millióan jelentkeztek a koronavirus.gov.hu oldalon, és 1,6 millióan még mindig várnak az oltásra.

A héten kétfajta vakcina áll rendelkezésre, 250 ezer Szputnyik V és 246 ezer Pfizer/BioNTech-oltóanyag érkezik hamarosan.

Fotó: MTI / kormany.hu

Az új fertőzöttek száma viszonylag alacsony, az elmúlt 24 órában 1933 új beteget regisztráltak, a halálozások száma azonban továbbra is nagyon magas, 311, többségében idős, krónikus beteg vesztette életét

– mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Ez a magas halálozási szám az oltási statisztikában adattorlódás miatt alakult ki, mivel az ünnepek miatt nem jelentették le a számokat az intézmények. A járvány kezdete óta az elhunytak száma 22 409-re emelkedett. Bár csökkent a fertőzöttek száma, de továbbra is 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos kételyekkel kapcsolatban elmondta, több országban is felfüggesztették az oltást, de egyelőre hivatalos vélemény az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) részéről még nem fogalmazódott meg. Ha ez megtörténik, akkor ezt a magyar hatóságok is figyelembe veszik majd – tette hozzá a tiszti főorvos.

A közeljövőben platózni fognak a számok, reménykeltők ugyan, de egyelőre még mindig nagyon magasak a magyarországi járványadatok.

Regisztráció védőoltásra

Tavaly decemberben megnyílt a regisztráció lehetősége az interneten is a koronavírus elleni védőoltásra. Regisztrálni a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon lehet. Mivel a kormány nem tette kötelezővé az oltást, a vakcinát csak azok fogják megkapni, akik regisztrálnak.

 

operatív törzs Müller Cecília györgy istván
Kapcsolódó cikkek