Közélet

Maruzsa: a most érettségizők ne hétvégén teszteljék a teraszokat

Hétfőn reggel 9 órakor kezdődik a magyarérettségi, több mint 111 ezer diák vizsgázik.

Minden készen áll a hétfői érettségikkel kapcsolatban, hogy az írásbeli vizsgák elkezdődhessnek – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi ErőforrásMinisztériumának köznevelésért felelős államtitkár. Hozzátette: érettségik 1159 helyszínen és 111 750 diák részvételével zajlanak majd. Egy teremben összesen tíz diák lehet és biztosítani kell a 1,5 méteres távolságot közöttük.

  • A felügyelő tanároknak a maszk használat kötelező a diákoknak pedig ajánlott.
  • Az írásbeli vizsgákat május 3-25. között szervezik meg, a vizsgák 9 órakor kezdődnek magyarból.
  • Az emelt szintű szóbeliket, június 3-10 között tartják.
  • Az államtitkár arra kérte a hétfőn érettségiző fiatalokat, ne most hétvégén teszteljék a teraszokat. Az óvodák és az iskolák alsó tagozatának újranyirátásával kapcsolatban elmondta, az intézmények nyitásakor az óvodások 60 százaléka, az alsósok 70 százaléka tért vissza, tegap már az óvodások 68 százaléka, az iskolások 78 százaléka bement a tantermekbe. Az elmúlt egy hétben 12 óvodai és 12 iskola osztályban kellett elrendelni rendkívüli szünetet a Covid-19 miatt, teljes intézményt nem kellett bezárni.

    Fotó: Shutterstock

    Középfokú felvételi eljárás eredményeivel kapcsolatban elmondta: 103 ezer tanuló jelenkezett középfokú intézménybe, amelyek 150 ezer helyet hirdettek meg. A nyolcadikosok 95 százalékát felvették valahová: a diákok 72 százaléka az első helyen megjelölt intézménybe, 92 százaléka pedig az első három helyen megjelölte helyre bekerült.

    Az általános iskolások 37 százaléka választott gimnáziumot vagy szakgimnáziumot, 63 százalékuk szakképző vagy szakiskolában tanul tovább.

    Idén a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok iránt csökkent az érdekelődés:

  • hatévfolyamos gimnáziumba 4064 fő
  • nyolcévfolyamos gimnáziumba 3114 fő jutott be.
  • A harmadik hullám csökkenő szakaszában vagyunk

    – erről Müller Cecília tiszti főorvos beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a nyitás újabb állomása érkezett el, hétfőtől a népegészségügyi szűrővizsgálatok visszavezetése után elindulhatnak az egynapos sebészeti beavatkozások. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők pedig látogathatják az idősotthonban élő hozzátartozóikat, akik számára véget ér az intézményelhagyási tilalom is.

    Jelenleg a magyar lakosság 39 százalékát már beoltották – mondta Müller Cecília. Hozzátette: ma megérkezett 400 ezer Sinophar vakcina és várnak 44 400 adag Moderna vakcinát is. A járványadatokat ismertetve elmondta: 250 ezer fő alatt van az akítv fertőzöttek száma, 2584 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 5554 főt ápolnak kórházban Covid-19 miatt, 662 vannak lélegeztetőgépen, 186 beteg elhunyt. Hangsúlyozta: Magyarországon minden adott ahhoz, hogy a fertőzést elkerüljük, vakcinabőség van, csak az egyénen múlik, hogy él-e az oltás lehetsőgével.

    Pénteken meglehet a négymillió beoltott itthon

    Az oltásoknak köszönhetően radikálisan csökkent a fertőzöttség, és a halálozás is mérséklődött.

     

    operatív törzs érettségi iskola Maruzsa Zoltán Müller Cecília
    Kapcsolódó cikkek