Közélet

Valószínűleg idén is elmarad a Sziget Fesztivál

Kimondani még senki sem merte, de aligha van reális esély augusztusban Sziget Fesztivált tartani. A koncertekre nagy számban látogató angolokat a külföldi utazások idei mellőzésére biztatják otthon, a nyár eleji nemzetközi fesztiválokat már mindenhol lefújták, az újraindulás forgatókönyvében a tömegrendezvények vannak a sor végén.

Várhatóan majdnem másfél milliárdos veszteséget mutat majd a tavalyi nulla árbevételes év után a Sziget Zrt. mérlege, ráadásul a fesztivál idei megrendezési esélye is meglehetősen bizonytalan, tekintettel a nemzetközi járványhelyzet és oltási folyamatok alakulására

– nyilatkozta a Világgazdaságnak Kádár Tamás, a Sziget Zrt. ügyvezetője. Kérdésünkre, miszerint mikor várható döntés az idén augusztus 4-11 közöttre tervezett Sziget Fesztiválról, a cégvezető annyit mondott, hogy pár héten belül, legkésőbb május elejére eldől, hogy megnyomják-e a start gombot. Jelentős kockázat, hogy az egyik legfőbb küldőpiac, az angol fesztiválközönség várhatóan otthon marad, erre, azaz a külföldi utazások mellőzésére buzdítják őket idén a járvány újbóli fellángolásának elkerülése érdekében Angliában.

A nyár eleji nemzetközi kulturális tömegrendezvényeket már Európa-szerte lefújták a szervezők, a Sziget Zrt. is így tett a Telekom Volt Fesztivál és a Balaton Sound Fesztivállal, amelyek idén is elmaradnak. A rendezvényszervező cég tavalyi deficitje zömmel a három nemzetközi fesztivál féléves, októbertől tavaly márciusig tartó nemzetközi reklámkampányának költségeiből, valamint a nulla árbevétel mellett az utolsó pillanatokig megtartott stáb fizetésének költségeiből tevődött össze.

Az eredetileg 60 fős Sziget iroda létszáma mostanra egyharmadára csökkent, miután 40 embertől két lépcsőben meg kellett válniuk a tavaly nyáron lejárt – egyetlen támogatásként kapott – három havi járulékkedvezmények kivezetésével – mondta a cégvezető.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az elsőként bezárt és várhatóan utolsóként újrainduló tömegrendezvények, illetve az egész zeneipar és kulturális ágazat újraindításának sikeressége nagyban függ a már a pandémia előtt is erőteljesen szorgalmazott kulturális áfa bevezetésétől. A 27 százalékról 5 százalékra kért mérséklésből származó potenciális plusz forrásra most minden korábbinál nagyobb szüksége lenne a piaci szereplőknek.

Kádár Tamás nem titkolta, hogy a csaknem másfél milliárd forintos veszteség miatt már negatívba fordulhat a társaság tőkéje annak ellenére is, hogy a tavalyi fesztiválra a fellépőknek előlegként kifizetett milliárdos nagyságrendű tétel visszafolyt a kasszába.

Emiatt most mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a tulajdonosoknak egy olyan időszakban, amikor egy újabb, nem kizárt, hogy ismét nulla bevétellel záruló év vár a Sziget-csoportra is.

Kimondani még senki sem merte, de a több mint 100 országból évente 100-120 ezer külföldi látogatóval, és nagyjából ennyi belföldivel dübörgő óbudai fesztivál megrendezésére aligha van reális esély az idén.

A Sziget Fesztivál nem lehet kisebb volumenű és alacsonyabb színvonalú, mint eddig, a csaknem három évtized alatt a világ egyik legértékesebb fesztivál márkájának tulajdonosai nem terveznek fapados változatot, az elmúlt egy évben elkészült számítások mindegyike szerint rossz döntés lenne visszafelé lépni, és bizonyos méret alatt gazdaságtalan is – jelentette ki Kádár Tamás.

Egyelőre mindenki arra vár, hogy a zeneipari szövetség, a Music Hungary által a Magyar Turisztikai Ügynökségnek eljuttatott négylépcsős nyitási tervből mi és mikor valósulhat meg. Egyetlen szakmai szervezet sem sürgeti a tömegrendezvények mielőbbi engedélyezését, amíg nincs megfelelő és megvalósítható metódus a biztonságos rendezésre- jelezte a Sziget cégvezetője. Hozzátette: a védettségi igazolványok jogi és megvalósítási háttere is kérdéses még, és a gyorstesztek elvégzését sem látja kivitelezhetőnek a nagylétszámú tömegrendezvényeken, ahol több tízezer embert kellene egyenként megvizsgálni, és 15-20 percig várakoztatni. Egyelőre tesztkoncertekkel modellezik a lehetséges jövőt Európában.

 

Sziget Fesztivál
Kapcsolódó cikkek