Közélet

Mégis megúszhatjuk az évenkénti emlékeztető oltást

Jelenleg azt gondoljuk és reméljük, hogy a vakcina akár évekig is védhet a vírus ellen – mondta a a Public Health England vezetője.

Tovább tarthat a vakcinák által szerzett védettség a koronavírus ellen, mint előre számítottak rá – mondta Mary Ramsay, a Public Health England vezetője.

A létrejövő antitestek tovább védhetik az oltott személyeket, mint vártuk. Ezek alapján előfordulhat, hogy az éves kiegészítő oltásra is csak az új vírusvariánsok ellen lesz szükség

– mondta Mary Ramsay.

Fotó: HANNAH MCKAY / POOL / AFP

A védettséget egyébként a kevésbé magas hatásfokú influenzaoltások alapján modellezték le, amelyekből szükséges évente egy kiegészítő oltás. Hogy kell-e majd évente egy kiegészítő oltás a koronavírus ellen, az attól függ, hogy milyen újabb mutációk ütik fel a fejüket, és nem a védettség elmúlásától.

Jelenleg azt gondoljuk és reméljük, hogy a vakcina hosszú hónapokig, sőt, akár évekig is védhet a vírus ellen.

Nincs értelme kiegészítő oltást adni az embereknek, ha a szervezetükben megfelelő mennyiségű antitest van, csak akkor, ha egy új és fertőzőbb vírusvariáns ezt szükségessé teszi – mondta Ramsay.

Már az első oltás is felére csökkentheti a vírus továbbadásának veszélyét

Egy brit kutatás szerint a Pfizer, illetve az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájával beoltottak körében csak minden negyedik embernél alakultak ki enyhe, rövid távú mellékhatások az első dózis beadása után.

 

COVID-19 vakcina koronavírus oltás védettség immunitás
Kapcsolódó cikkek