Közélet

Összefüggést találtak az AstraZeneca és a vérrögképződések között

Egyértelmű a vérrögképződés és az AstraZeneca-vakcinája között az összefüggés – mondta az Európai Gyógyszerügynökség vezető tisztségviselője.

Összefüggés van az AstraZeneca brit-svéd gyógyszercég által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között

mondta Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egy vezető tisztségviselője.

A EMA képviselője kedden egy olasz lapinterjúban mondta, hogy összefüggést találtak az AstraZeneca (Vaxzevria) oltóanyaga és a halálesetek között.

Véleményem szerint már kimondhatjuk, hogy egyértelmű a vérrögképződés és az AstraZeneca-vakcinája között az összefüggés.

A pontos részletekről kedd délután tájékoztat majd az uniós gyógyszerügynökség.

Fotó: Jens Schueter / AFP

A brit–svéd oltóanyag a januári uniós engedélyezése óta sűrűn volt témája a közbeszédnek, először azért, mert több európai ország is ideiglenesen leállította az idősek oltását a vakcinával.

Majd ezt követően pedig a több oltott esetében kialakult vérrögképződés miatt számos ország teljesen felfüggesztette az AstraZeneca-vakcina használatát.

Végül március 18-án az EMA megerősítette, hogy az oltás biztonságos és hatásos, illetve a veszélyeit ellensúlyozzák az előnyei.

Átnevezik az AstraZeneca-vakcinát

Új nevet kap az AstraZeneca oltását, mostantól Vaxzevria néven fog futni a vakcina.

 

vakcina koronavírus vérrögképződés astrazeneca Európai Gyógyszerügynökség (EMA)
Kapcsolódó cikkek