Közélet

Összeomlás szélén az ukrán kórházak

Az ukrán egészségügyi minisztérium vészjósló figyelmeztetést adott ki. Azt mondják, a következő két hétben eddig nem látott méreteket ölthet az országban a koronavírus-járvány.

Előrejelzéseink szerint még kb. 2 hétig növekedhet mind a fertőzési esetek, mind a kórházi ápolások száma

— idézi a Kárpátinfo Makszik Sztepanov egészségügyi minisztert, aki szerint a fertőzöttek száma azért emelkedhet drasztikus mértékben a következő hetekben, mert sokan megsértik a járványügyi korlátozásokat.

Ukrajnában a járvány tömeges terjedése ellenére sem vezettek be kijárási tilalmat, és nem is terveznek ilyet, annak ellenére, hogy a lakosság 63 százaléka ezt fontosnak tartaná. Megyei szintű szigorításokat ugyan foganatosítottak — jelenleg 11 megyében, valamint Kijevben is vannak érvényben ilyen karantén-intézkedések —, de mivel az országban nem hirdettek szükségállapotot, így az ezekkel összefüggő korlátozásokra sincs a kormánynak jogosítványa.

Ukrajnában jelenleg több mint 47 ezer beteget kezelnek kórházban koronavírus-fertőzéssel, miközben az elmúlt héten csaknem 103,5 ezer új fertőzöttet regisztráltak.

Az intenzív ágyak 58 százaléka foglalt az országban, és egyre beteg szorul ilyen ellátásra — idézte Sztepanov keddi nyilatkoztát a Financial Times, hozzátéve, hogy a kórházi kapacitások további bővítésére már nincs lehetőség.

Múlt héten 2455 koronavírussal összefüggő halálesetet regisztráltak Ukrajnában, 400-zal többet, mint az előző héten; az egészségügyi miniszter arra számít, hogy a következő hetekben a halálozások növekedési üteme csak gyorsulhat. Közben az oltás is lassan halad Ukrajna: az ország több mint egy hónappal ezelőtt félmillió adagot kapott az Oxford/AstraZeneca vakcinájából, azóta mindössze 300 ezer embert oltottak be.

A védettséget nyújtó két oltást eddig összesen ketten kapták meg a 41 milliós országban.

kórházak közegészségügy koronavírus járvány Ukrajna astrazeneca tömeges oltás
Kapcsolódó cikkek