Közélet

Végelgyengülés közelében a Csodák Palotája

Padlóra küldte a járvány a Csodák Palotáját, a félmilliárdos beruházásból nemrég új otthonra lelt tudományos élményközpontot.

Padlóra küldte a pandémia a Csodák Palotáját (Csopa), a félmilliárdos beruházásból nemrég új otthonra lelt tudományos élményközpontot. Már hat hónapot töltött bezárva, és emiatt tavaly elveszítette forgalmának csaknem a felét, árbevétele 484 millióról 285-re apadt.

Nincs az a vállalkozás, amelyik kibír fél év zárva tartást nulla bevétellel

– összegezte a helyzetet Mizda Katalin, a Csodák Palotája Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A Csopát működtető társaság sosem rendelkezett tartalékokkal, a bevételét folyamatosan a fenntartásra, az üzemeltetésre, fejlesztésekre fordította. Az öt éve Óbudán működő tudományos élményközpont látogatószáma nagyon dinamikusan,

évente 10–15 százalékkal nőtt, 2019-ben már 309 ezer jegyet értékesítettek. Tavaly újabb szinteket léphettek volna át, már februárban megvolt az időarányosan 10 százalékos forgalomnövekedés, és elkezdődött újabb kiállítások tervezése a bevásárlóközpontban bérelt ötezer négyzetméteres terület még szabadon álló részeire.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A szórakoztatószektor a pandémia miatt elsőként csukta be kapuit, és várhatóan a leghosszabb ideig marad zárva, az elmaradt látogatások ára sosem pótlódik már, a Csopában tavaly áprilistól júniusig 40 ezer iskolai csoportos időpontfoglalást kellett törölni. A vállalkozás azonban egyetlen dolgozót sem küldött el, de a részmunkát végző egyetemisták és a diákszövetkezeteken keresztül foglalkoztatottak, valamint a máshol több lehetőséget látó munkatársak közül többen szerződést bontottak.

A megmaradt csapat bérét tulajdonosi kölcsönből és a tankerületek által 2021-re lekötött és kifizetett programokból tudta fizetni a cég, amely mintegy 100 millió forint cash flow-hoz jutott

– tudtuk meg. Mizda Katalin elmondta, hogy a tavalyi nyár jó volt, legalábbis a szektorhoz képest, ugyanis az előző évi időarányos bevétel 60 százalékát még hozta a ház, amely aztán ősszel fokozatosan elnéptelenedett. Már a kötelező zárás előtt, az őszi szünetre nagyon megcsappant a forgalom, a máskor népszerű időszakban sem sikerült feltornászni a mutatókat. Karácsonykor a szokásos ajándékutalvány-forgalom 15 százalékát érték csak el.

A bevétel zöme elmaradt, de az állandó költségek nem, a harmadát kitevő bérleti díjat fizetni kell. A járulékfizetési kedvezménnyel alig tudtak élni az első hullám idején, a mostani munkabér-támogatás hajszálnyi könnyebbség a költségek közt.

A nyári újranyitásra tavaly kaptak 35 millió forintot, de mostanra teljesen kiürült a kassza, és a Csodák Palotája, amely éppen az idén negyedszázada foglalta el első állandó helyét a Váci úton, a végelgyengülés közelébe ért.

Az ügyvezető abban bízik, hogy épp a pandémia – amely rendkívül súlyos csapást mért a tudományos játszóházra – lesz az, amely megmutatja, hogy a természettudományos ismeretekre és a szakember-utánpótlás képzésére milyen nagy szükség van. A koronavírus-járvány miatt szükségessé vált kutatások és egészségipari beruházások mindegyike olyan terület, amely iránt már iskoláskorban fontos kedvet csinálni a felnövekvő generációk tagjaiban.

csodák palotája
Kapcsolódó cikkek