Közélet

A Hamász és Izrael is kész folytatni az összecsapásokat

A rakétaháború hétfő este a Hamász Izrael elleni támadásával kezdődött, amelyre az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt.

A Hamász kész szembenézni a Gázai övezet elleni fokozott izraeli légicsapásokkal – jelentette ki az iszlamista szervezet vezetője egy televíziós interjúban.

Ha Izrael a konfliktus kiszélesedését akarja, az ellenállás készen áll erre, és arra is készen állunk, ha le akarja állítani

– közölte Iszmáil Haníje, aki felszólította az izraeli rendvédelmi erőket, hogy vonuljanak ki a jeruzsálemi Mecsetek teréről, ahol napok óta erőszakos összetűzések vannak a rendőrök és a palesztin tüntetők között.

Benjámin Netanjahu izraeli ügyvivő miniszterelnök kedd este kijelentette, hogy a Hamász és az Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezetek nagy árat fizetnek majd az Izrael elleni legutóbbi támadásokért.

Aviv Kohávi izraeli vezérkari főnök közölte, hogy Izrael kész folytatni – és szükség esetén kiszélesíteni – a Falak Őre fedőnevű műveletet.

Az izraeli hadsereg már 500 célpontot támadott a Gázai övezetben hétfő óta, és több tucatnyi terroristát ölt meg

– mondta a tábornok, aki eltökéltségét hangoztatta, hogy kemény csapást mérnek az iszlamista szervezetekre.

A leghevesebb rakétatámadást kedd este hajtották végre a tel-avivi agglomeráció ellen, egy nő meghalt a támadásban. A Zaka humanitárius szervezet szerint a nő egy rakéta becsapódásakor halt meg Risón Lecijónban. Tel-Avivban kedd este több ízben is heves robannásokat lehetett hallani.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1392291673200279553?s=20

Palesztin rakétatámadás érte az Eilat-Askelón kőolajvezetéket is – jelentette a Kan izraeli rádió, amely szerint a Gázai övezetből kilőtt rakéta megrongálta a létesítményt. Videofelvételeken látni lehetett, hogy hatalmas tűz keletkezett a vezetékben és az egyik kőolajtárolóban.

A rádió szerint több izraeli településen, így az észak-izraeli Arara városban rendbontások voltak. Palesztinok eltorlaszolták az utcákat, gumiabroncsokat és szeméttárolókat gyújtottak fel. A közösségi oldalakon megjelent felvételek szerint Jeruzsálemben is újabb zavargások voltak.

Fotó: SAID KHATIB / AFP

Erőszakos tüntetések és gyújtogatások voltak több vegyes, zsidók és arabok lakta városban. Akkóban felgyújtottak egy szállodát, Lodban pedig harminc autót és legalább két zsinagógát tiltakozó arab fiatalok. Jaír Ravivó, a város polgármestere polgárháborús állapotokról számolt be a katonai rádióban, ahová a katonai határrendészet egységeit vezénylik a rend helyreállítására.

Kedden átmenetileg leállították a tel-avivi Ben Gurion repülőtér forgalmát is, a gépeket Ciprusra irányították át. Az esti órákban viszont ismét engedélyezték a leszállásokat és felszállásokat.

https://twitter.com/JackPosobiec/status/1392291673200279553?s=20

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel újabb ülést hívott össze szerdára az izraeli-palesztin konfliktus miatt – közölték kedden diplomaták.

Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti közvetítője figyelmeztetett: Izrael és a Hamász „nagyszabású háború” felé halad. A diplomata felszólította a feleket, „haladéktalanul” vessenek véget az összecsapásoknak.

Joe Biden amerikai elnök kedd este világosan értésre adta: a gyors megoldással nem kecsegető izraeli-palesztin konfliktus nem tartozik a számára elsődleges kérdések közé – írta az AFP francia hírügynökség az általa megkérdezett szakértőkre hivatkozva.

A Carnegie Endowment for International Peace agytröszt szakértője, Aaron David Miller volt amerikai közel-keleti főtárgyaló a hírügynökségnek kifejtette, hogy a „Biden-kormányzat úgy véli: kevéssé hasznos, kevéssé jövedelmező és politikai buktatókkal teli erőfeszítésekről van szó”. A szakértő szerint a legjobb esetben az amerikai kormányzat az erőszak csillapításában reménykedhet.

A rakétaháború hétfő este a Hamász Izrael elleni támadásával kezdődött, amelyre az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt.

Izrael rakétatámadás
Kapcsolódó cikkek