Közélet

Egyiptom őrködik a Gázai övezeti tűzszünet felett

Az amerikai elnök lehetőséget lát a tartós közel-keleti béke megteremtésére.

Izrael és a palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász péntek hajnali 2 órától beszünteti a harci cselekményeket a Gázai övezet határán – közölte a palesztin frakció egyik tisztségviselője.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala korábban arról számolt be, hogy a biztonsági kabinet egyhangúlag megszavazta az Egyiptom által javasolt kölcsönös és feltétel nélküli gázai tűzszünetet. A megállapodás végrehajtásának idejéről még nem született megállapodás – írták a közleményben.

A bejelentések utáni percekben, a tűzszünetig tartó visszaszámlálás idején a felek azonban ismét lőtték egymás állásait.

Lebombázta az al-Dzsazíra toronyházát az izraeli légierő

Az épületben volt az AP amerikai hírügynökség irodája is.

A szirénák rakéták várható becsapódására figyelmeztettek az izraeli határ menti településeken. A Reuters brit hírügynökség riportere pedig izraeli légicsapás robaját hallotta a Gázai övezetben. Áldozatokról nem érkezett azonnali jelentés.

A vérontás miatti növekvő globális aggodalom közepette Joe Biden amerikai elnök szerdán sürgette az izraeli miniszterelnököt, hogy törekedjen a feszültség csökkentésére, miközben Egyiptom, Katar és az ENSZ a szembenálló felek közötti közvetítésre vállalkozott.

Egy Hamász-tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy

a tűzszünet kölcsönös és egyidejű lesz.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök két biztonsági küldöttséget irányított Izraelbe és a palesztin területekre, hogy a tűzszünet betartásán dolgozzon – jelentette az egyiptomi állami televízió, amely megerősítette a tűzszünet hajnali 2 órás életbe léptetését.

Fotó: AFP

A Hamász és a vele szövetséges erők rakétatámadásai csütörtökön egy nyolcórás szünet után újraindultak, mivel Izrael is folytatta a megtorlásokat, amelyeknek célja szerinte a palesztin frakciók katonai képességeinek megsemmisítése és elrettentése egy jövőbeni újabb konfrontációtól.

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter a Twitteren azt írta, hogy a gázai offenzíva példátlan katonai előnyöket teremtett.

A harcok május 10-i kezdete óta a gázai egészségügyi tisztviselők szerint 232 palesztin, köztük 65 gyermek halt meg és több mint 1900-an megsebesültek meg az izraeli bombatámadásokban. Izrael azt állítja, hogy legalább 160 harcost ölt meg Gázában. A hatóságok Izraelben 12 halálos áldozatról számoltak be, és arról, hogy több száz embert kezelnek sérülésekkel a rakétatámadások miatt.

Biden is üdvözli a tűzszünetet

Üdvözölte az izraeli–palesztin tűzszüneti megállapodás megszületését Joe Biden amerikai elnök.

A politikus – helyi idő szerint – csütörtökön azt mondta,

valódi lehetőséget lát arra, hogy megvalósuljon egy nagyobb cél, a tartós közel-keleti béke megteremtése.

Biden elismerőleg szólt az egyiptomi kormány döntő szerepéről a felek közötti közvetítésben. Hozzátette, ő és a Fehér Ház vezető tanácsadói intenzíven részt vettek a tűzszünet megteremtését célzó óráról órára tartó erőfeszítésekben, hogy megállítsák a vérontást.

Kifejtette: hiszi, a palesztinok és az izraeliek egyaránt megérdemlik, hogy biztonságban és biztonságban éljenek, valamint egyenlő mértékben élvezzék a szabadságot, a jólétet és a demokráciát. Mint mondta, kormánya folytatni fogja a csendes, kitartó diplomáciát ennek érdekében.

Putyin kimenekíti az oroszokat a Gázai övezetből

Az orosz elnök elrendelte a területről távozni kívánó orosz állampolgárok evakuálását.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek